Muž ve středních letech, kterému nikdo neřekne jinak než Opie, pracuje s jednou z nejslavnější čtveřicí muzikantů od roku 1994. „Tehdy jsem měl na starosti pódium. Každá show Stones je naprosto jedinečná. Je to skvělá kapela a na každém turné je každý koncert trochu jiný.“

Hudba je víc než show

Jednou z otázek, která novináře nejvíce zajímala, byla, jestli The Rolling Stones uvažují o posledním koncertu?

„Můžete si být jisti, že to sama kapela nikdy neoznámí dopředu. Žádné poslední turné, natož koncert… V publiku na jejich koncertech najdete babičky, dědečky, rodiče, děti, vnuky, pravnuky… A mohl bych pokračovat. Ukažte mi jinou kapelu, která tohle dokáže. Rolling Stones to navíc strašně baví. Budou dělat to, co je těší, to je přeci logické. Sami by tuhle jízdu nikdy neukončili,“ ujistil novináře Opie.

Pearl Jam v Praze.
Pearl Jam zahráli dlouhý celovečerní set. Přišla i chvíle na Beatles

V posledních letech si Stouni příliš nepotrpí na velkolepou pódiovou show. „Zaměřují se především na hudbu samotnou. Projekce nejsou už tak obrovské. Od roku 2001 se Stouni snaží mít poměrně prosté základní pódium. Klipy jsou skvělé, ale live show je prostě live show. Ale když se to vezme kolem a kolem šestačtyřicet náklaďáků na produkci zase není tak málo,“ dodává.

Zdroj: Deník/Hana Langrová

Každý ze Stounů má v backstagi svůj vlastní pokoj, kde má všechno, co si přeje. Před show chce každý z nich hlavně soukromí a k tomu třeba archivní láhev vína. Zásadní pro ně je být v soukromí v důvěrně známém prostředí a připravit se na svou práci.“

Zkušebna přímo na koncertu

V zázemí na každém koncertu má kapela svou malou zkušebnu, kdyby přišel nějaký nápad nebo si chtěli něco zkusit.

„Samozřejmě i oni zkouší, před každým koncertem proběhne zvuková zkouška a kapela je na místě pět hodin před začátkem show. Neradi spěchají na koncert.“ On sám dorazí na místo rovněž s velkým předstihem, aby si všechno prohlédl a měl vše nachystané. „Vše musí klapnout do detailu. Na nějaké chyby se u nás prostě nehraje,“ zdůraznil Dale Skjerseth.

Ostravský sportovní novinář Richard Šíma už 14 let vystupuje v masce Artura Ropotáma jako fiktivní člen kapely Pražský výběr.
Ostravák vystoupí na koncertě Rolling Stones!

Vystoupení Stounů má určitou strukturu. „Možná na začátku něco změní, uprostřed něco přehážou, pár věcí je v každé show vždycky nových a končí to čtyřmi nebo pěti písničkami, které jsou obvykle stejné,“ popsal stručně Skjerseth.

Na dotaz, čím jsou The Rolling Stones jedineční a jak se liší od jiných kapel, odpovídá prostě a s pousmáním: „No, tím, že pořád hrají. Pořád dávají světu tu svoji jedinečnost a umění a dělají to, co je baví. A to je pro mě to nejvíc jedinečné,“ řekl tour manager.

Pozor: Neberte si batohy

Pořadatelé koncertu varují, že na místě nebudou žádná parkovací místa ani úschovny.

Na letiště v Letňanech se tedy fanoušci musí dopravit veřejnou dopravou autobusem či metrem. Do areálu je možné přinést pouze zavazadlo o velikosti A5 (15 x 20 cm). Větší tašky či kabelky nepůjde nikam uschovat.

V areálu bude fungovat pouze bezhotovostní systém plateb, který by měl urychlit odbavení a zmenšit fronty na občerstvení.

The Rolling Stones
Kde: letiště Letňany Praha
Kdy: ve středu 4. července

HARMONOGRAM
14.00 otevření areálu
18.00 Gotthard
19.00 Pražský výběr
20.30 Rolling Stones

Zdroj: Youtube
Skupina Rolling Stones
Léto zve na Deep Purple, Stouny, Soulfly, LP i Prodigy