Nejlepší český výkon potvrdil komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordy zaznamenává.

„Byl to nový český rekord. Nazvali jsme ho Kolotoč karikatur. Bylo to 100 karikatur za krásných 80 minut a 9 vteřin," řekl po skončení pokusu komisař z agentury Dobrý den Tomáš Hrábek. Kreslířův výkon se hned zaznamená do databáze českých rekordů, později vyjde také v knize.

Karikatury brněnského rodáka Lubomíra Vaňka jsou podle Hrábka typické tím, že je na nich postava zachycena s obrovskou hlavou a malým tělíčkem. Stejně načrtával zájemce kreslíř i v sobotu. Všechny je zobrazoval z profilu. „Určitě je to i třikrát rychlejší. Proto rekordy dělám zásadně z profilu, ne zepředu," vysvětlil Vaněk.

Bublina bez kyslíku

„Po prvních dvaceti minutách jsem myslel, že omdlím, netradiční kruhový prostor totiž kolem mě vytvořil bublinu bez kyslíku, začal jsem se potit a nebylo mi nejlépe. Ale mám rád výzvy a rekordy dotahuji do konce, tak jsme se zapřel a tělo zase začalo fungovat tak, jak chci já. Také rozzářené oči dětí a maminek mě nakoply dál pokračovat," svěřil se se svými pocity karikaturista Lubomír Vaněk.

Karikatura mu trvala v průměru zhruba 48 vteřin. Neobešlo se to bez potu na čele. „Je to trošku sportovní výkon," připustil kreslíř. Maluje prý od malička. První rekord, ve kterém šlo o rychlost, vytvořil dvaapadesátiletý kreslíř před 18 lety. Od té doby jich má na kontě podle svého webu téměř pět desítek. Patří mezi ně třeba největší karikatura bývalého prezidenta Václava Klause na formát dva krát tři metry.

Malování na balonky

S výtvory byli spokojeni i ti, kteří si svou karikaturu z pražských Letňan odnášeli. „Nějakou podobu tam vidím určitě. Minimálně ty náušnice. Ale ne, maluje úžasně. Je to fakt moc hezké," chválila karikaturistu paní Kamila z Liberce.

Kreslíř má v plánu už další akci. Na Mezinárodní den dětí by chtěl malovat dětské tváře ne na papír, ale na balonky. „Pak vznikne hromadná fotografie, kde bude asi 200 dětí. Budou mít své obličeje na baloncích," popisuje Vaněk.

„ Tento rekord jsme nazvali kolotoč karikatur, protože kreslíř neseděl na židli ve stabilní pozici, ale pohyboval se na otáčivé židli ve směru hodinových ručiček a měnil tak svou pozici v kruhu 360 stupňů," vysvětlil podstatu rekordu Tomáš Hrábek z Agentury Dobrý den, který rekord kontroloval a stopoval.

Pod vodou s dýchacími přístroji

Vaněk je jeden z našich nejznámějších a nejrychlejších karikaturistů. Připomeňme jeho první rekord z roku 1996 - za tři hodiny tehdy namaloval 319 karikatur. Maloval i pod vodou s dýchacími přístroji či rozpuštěnou belgickou čokoládou na lázeňské oplatky.

Přesný počet rekordů, které agentura Vaňkovi zaznamenala, nedokázal z hlavy spočítat ani komisař. Jmenoval třeba nakreslení tří karikatur za jednu minutu. Kdy bude on či jeho kolegové na kreslíře znovu dohlížet při pokusu o další rekord, zatím Hrábek neví. Podle něj to ale jistě nebude dlouho trvat. Vaněk prý v Česku zatím konkuruje jen sám sobě, nikdo jiný totiž takto profesionálně rychlé karikatury nedělá, dodal komisař.

Zdeňka Kárná