Těžištěm festivalu je mezinárodní soutěž filmů, přednášky a diskuze s odborníky. Vstup na akce je zdarma. Součástí bude i doprovodný program odehrávající se před aulou ČZU, který organizuje pražské dobrovolnické sdružení studentů a absolventů vysokých škol Zvedni zadek. Návštěvníci se můžou těšit například na koncerty, deskové hry či workshopy.

Bookmakeři favorizují vítěze prvního kolaJak dopadne druhé kolo senátních voleb, které startuje dnes ve 14 hodin? Bookmakeři ze sázkových kanceláří mají jasno. Zvlášť v případě Prahy 6. Zde se stal jasným vítězem prvního kola ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička s více než 42 procenty hlasů. Daleko za ním se 16,7 procenta skončil filozof Václav Bělohradský. Pro druhé kolo je tedy dle vypsaných kurzů Růžička jasným favoritem. V Praze 10 a 11 půjde podle bookmakerů i sázejících o mnohem těsnější souboj, jak ostatně potvrdilo i první kolo. Ovšem i zde je patrná preference jejich vítězů. Konkrétně Renaty Chmelové z Prahy 10 a Heleny Válkové z Prahy 11.

Ve vedení jedné z pražských radnic se přiblížili předem domluvené výměněUž v listopadu se obyvatelé dvanáctky dočkají velmi neobvyklé výměny na postu starosty. Bez puče v zastupitelstvu, bez skandálu. Vše je totiž předem domluveno. Zatím neznámý nominant tamního vítěze voleb hnutí ANO v polovině volebního období nahradí dosavadní starostku Danielu Rázkovou ze Změny pro Prahu 12.

Kovohutě dostaly anticenuEkologické sdružení Arnika tento týden zveřejnilo žebříček největších českých znečišťovatelů za loňský rok. Skokanem roku se staly Kovohutě holding DT v Mníšku pod Brdy, které zvýšily množství dioxinů v odpadech. Největším znečišťovatelem je pak neratovická chemička Spolana. V Praze je podle ekologů největším znečišťovatelem Ústřední čistička odpadních vod. Nejvíce znečišťovatelů pochází zejména z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje a také z Vysočiny.

Historické vlaky oslaví výročí tratiČerčany v sobotu hostí den Pražské integrované dopravy, jehož součástí budou i oslavy 145 let od zahájení provozu na trati z Prahy přes Benešov do Vídně. V rámci oslav pojedou mezi 10. a 17. hodinou z pražského hlavního nádraží do Čerčan a okolí historické motorové vlaky. Městem a jeho okolím pojede také historická autobusová linka. Součástí oslav v Čerčanech pak bude kupříkladu promítání filmů s vlakovou tématikou, prohlídka vodárenské věže či prohlídka zámečku Vysoká Lhota s muzeem kočárů a povozů.

Studenti vymýšlí podobu náměstí Bratří SynkůMěstská část vyhlásila společně s platformou Architekti ve škole soutěž pro žáky a studenty základních a středních škol v Nuslích. Úkolem soutěžících je nalézt a zpracovat témata, která by inspirovala vytvoření kvalitního městského prostoru na náměstí Bratří Synků. Datum odevzdání soutěžních návrhů je 15. února 2017.

Žáci budou diskutovat na mezinárodní konferenciZačátek příštího týdne bude na Praze 5 ve znamení žákovských disputací. Druhý ročník Mezinárodní žákovské konference se uskuteční 17. a 18. října na radnici městské části v zasedací místnosti zastupitelstva. Tématem pro letošní rok je Informační technologie na školách. Dvoudenní panelová diskuze je určena pro žáky a studenty ve věku 1416 let, komunikačním jazykem bude angličtina. Kromě šesti škol zřizovaných městskou částí se konference zúčastní i zástupci z Rumunska, Slovenska, Maďarska a Polska. Cílem akce je pravidelné setkávání žáků, napříč státy Evropy, debata o společných problémech i zájmech a sdílení zkušeností. Konference je volně přístupná veřejnosti. Program začne v pondělí i v úterý vždy v 9 hodin ráno.

Filozofická fakulta opět vyučuje dětiZimní semestr Dětské univerzity Filozofické fakulty UK bude spuštěn v příštím týdnu. Třetí ročník oblíbených kurzů je určen pro děti navštěvující 3.5. a 6.9. třídu základní školy. Připravena je široká paleta témat v podobě 6 kurzů pro mladší a 7 kurzů pro starší děti. Účastníci si budou moci vyzkoušet např. práci s Českým národním korpusem či zavítají do areálu Mezoameriky.

Pomník se dočká renovacePietní místo na náměstí Osvoboditelů, zbudované jako upomínka padlým v první světové válce, bude zreastaurováno. Nově dojde i na jeho zasazení do rámu ze žulových desek a k obnově nápisů. Památník také získá vlastní spodní osvětlení. Vyměněny budou i povrchy v jeho okolí. Práce byly zahájeny na počátku října, hotové by měly být do 25. října. Oprava zbytku cest v okolí pietního místa se uskuteční v závěru tohoto roku, nebo na jaře 2017.

Kam za kulturou

Střihavka opět v RetruČerstvý člen Beatové síně slávy Kamil Střihavka připravil pro své fanoušky podzimní koncert na 1. listopadu v Retro Music Hall. Exkluzivní vystoupení navazuje na tradici, která započala už před deseti lety. Koncem listopadu pak vyráží na akustické vánoční turné. Střihavka se svou kapelou The Leaders! považuje pravidelná výroční vystoupení v pražském Retru za vrchol celoročního koncertování.

Komedie našla nové zázemíDivadelní soubor Divadlo Company.cz, který letos v dubnu odešel z Divadla Komedie z důvodu nepřidělení adekvátní dotace, se může přestěhovat do Divadla Na Prádle v Besední ulici na Praze 1. Již během podzimu odehraje soubor Na Prádle osm představení svých úspěšných inscenací.

Posedlost Eriky BornovéCyklus Posedlost české sochařky a malířky Eriky Bornové bude od 21. října do 4. prosince k vidění v Galerii Václava Špály. 52letá pražská rodačka je především sochařka, avšak v posledních letech se překvapivě znovu vrací k médiu, které doprovázelo její akademická studia k malbě. Její nové práce jsou poctou mecenášům a mecenáškám umění.

Hudební souboj rebelůKapela Citron s Láďou Křížkem a Tanjou, Aleš Brichta, Miloš Dodo Doležal a J. A. Kronek vyrážejí na společnou šňůru. Pod názvem Souboj Rebelů Radegast Tour 2016 odstartuje 16. 11. ve Velkém Meziříčí a skončí 17. 12. ve Zlíně. Kromě toho se tito metaloví rebelové představí 18. 11. v Děčíně, 3. 12. v Plzni, 6. 12. v Praze, 10. 12. v Brně a 15. 12. v Ostravě.

Čtěte také: Sedmička ošetří více než 350 dřevin ve Stromovce