„Máme se Štěpánem Rakem úchvatné společné číslo, a to je známá píseň Chtíc, aby spal českého barokního skladatele Adama Michny z Otradovic," říká Dagmar Pecková. Mezi hosty, kteří během večera vystoupí, patří herečka Hana Maciuchová, herečka Barbora Hrzánová, kytarista a písničkář Jan-Matěj Rak, komorní soubor Barocco Sempre Giovane a Wihanovo kvarteto. Koncertem provede herec Alfred Strejček.

Spor města a ředitele školy Na Třebešíně skončil smíremSoud nakonec nebude muset dále řešit spor Prahy a bývalého ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze 10, kde studenti šikanovali zdejší učitelku, která později zemřela. František Bártl žaloval magistrát i svoji bývalou školu o neplatnost svého odvolání, obě strany se ale nakonec dohodly na smíru. Ten stanovuje skončení pracovního poměru dohodou ke dni 26. února 2016, současně však nepřiznává bývalému řediteli náhradu nákladů řízení. Podle radní pro oblast školství Ireny Ropkové bylo nutné předejít dalšímu růstu soudních výloh a zabránit poškozování dobrého jména školy. Za odvoláním Bártla si i nadále stojí.

Desítka ocenila nejlepší sportovceZačátkem týdne vyhlásila městská část své nejlepší sportovce za tento rok. Ceny se udílely ve čtyřech kategoriích. Jednotlivec, sportovní tým, trenér roku a sportovní legenda. Ocenění pomáhá dostat do povědomí lidí i méně známé sporty jako jsou kuželky, lukostřelba nebo street dance.

Dvojka založila správní firmuVedení městské části zřídilo firmu stoprocentně vlastněnou Prahou 2. Společnost bude mít na starosti nemovitosti městské části. Pod Správu nemovitostí Prahy 2 tak k prvnímu lednu nového roku přejde na čtyři tisíce bytových a nebytových jednotek. Firma má tři oddělení, technickou správu nemovitostí, ekonomickou sekci a právní oddělení. Městská část ke kroku přistoupila na základě studie, kterou si nechala vypracovat. Podle ní je neefektivní, aby správu zajišťovaly externí firmy. Radnice slibuje, že se pro dosavadní nájemníky nic nezmění.

Adventní koulování na RadotíněOddíl Pétanque Radotín Opéra pořádá v sobotu 10. prosince od 10 hodin turnaj v pétanque. Akce se uskuteční na boulovišti na Elbrusu v areálu plážového volejbalu RSK v ulici K Lázním. Hra je určena pro muže, ženy i děti všech věkových kategorií. Program začíná v 10 hodin prezentací hráčů, házet se bude od 10.30 až zhruba do 16 hodin, kdy se vyhlásí vítězové a předají ceny. O hracím systému se rozhodne až na místě podle počtu hráčů.

V neděli se koná Běh metropoleV neděli 11. prosince se koná sedmý závod běžeckého seriálu Běh Metropole. Start je v 10 hodin u výstupu ze stanice Rajská zahrada metra trasy B. Trasa závodu je dlouhá 4 km a vede od stanice Rajská zahrada ke stanici Černý Most. Běží se v kategoriích muži a ženy do 29 let, 30 39, 40 49 a nad 50 let. Podrobnější informace najdete, včetně online přihlášky, na internetových stránkách tohoto seriálu www.czechbigman.cz.

Kam za kulturou

Objev jménem ManekýnkaNárodní filmový archiv objevil staronový americký snímek Manekýnka z Broadwaye (1925, režie Oscar Apfel). Původní kopie sem doputovala jako součást pozůstalosti soukromého sběratele, vybavena pouze českým distribučním názvem. Titul nebyl doposud součástí sbírky žádného světového archivu a připomíná mimo jiné herce Louise Lorraineovou, Warda Cranea a Heddu Hopperovou. Film bude možné poprvé zhlédnout dnes od 17.30 hodin v kině Ponrepo.

Kubišová se loučíMarta Kubišová se rozhodla, že v roce 2017 ukončí svou pěveckou kariéru. 1. listopadu, kdy oslaví 75. narozeniny, bude již bývalou zpěvačkou. Derniéru jejího Posledního recitálu uvede divadlo Ungelt na kamenné scéně 6. června 2017, 4. srpna pak na letní scéně připravuje pořad Marta se loučí s Ungeltem a 5. a 7. září budou mít lidé možnost spatřit ji v Divadle ABC. Vstupenky na poslední vystoupení jdou do prodeje dnes v 8 hodin.

Jeptišky na FidlovačcePět mladých sester z hobokenského kláštera pořádá benefiční večer na zaplacení pohřbu 52 svých zesnulých sester, které se otrávily „k smrti do-brou polévkou". Sestry nyní čekají na pohřeb v mrazáku. O čem že je to řeč? O muzikálu Jeptišky, který dnes v 19.30 uvádí Divadlo na Fidlovačce. V inscenaci se vedle stálic souboru objevuje i herečka Zora Jandová.

Sdílejte ve FoyerPražský Goethe-Institut zve zítra na první veřejnou akci v rámci projektu Shared Cities: Creative Momentum. V nově otevřeném Foyer2 pořádá debatu Publishing 2.0 se třemi experty z Německa a Nizozemí. Budou mluvit o tom, jak se dnes vyjadřovat slovem, obrazem a multimédii o architektuře a problematice měst. Foyer2 bude místem pro tvůrčí práci a sdílení myšlenek i úchvatného výhledu na Pražský hrad. Proměnu sálu v budově Goethe-Institutu architektonicky ztvárnilo studio ifau. 

Čtěte také: Pražskému jaru přibývají mecenáši, obnovují kulturní tradici