K trampskému způsobu života inspirovaly Vyčítala knihy Jaroslava Foglara, které v dětství přímo hltal. Líbil se mu skauting, příroda a všecko, co souviselo se zakázanou Amerikou. Trampská kytara ho přivedla až ke kariéře profesionálního hudebníka. A za normalizace si za svou prostořekost vysloužil zákaz umělecké činnosti.

Ukrýval se pod pseudonymy

Mnohé jeho písničky vešly do zpěvníků a dnes si je zpívají trampové u táborových ohňů - Oranžovej expres, Pivní džíp, Cadillac, Rovnou, tady rovnou, Blízko Little Big Hornu, Červená řeka, Blues Folsomské věznice, Když náš táta hrál a další.

Jméno Jana Vyčítala znali dobře také čtenáři satirického časopisu Dikobraz. Pro tento a další časopisy léta dodával většinu kresleného humoru. Po roce 1968 však několik let nesměl publikovat, psal pod pseudonymy. Později se jeho obrázky na stránky novin a časopisů vrátily, krom toho ilustroval i řadu knih.

Nadání zdědil po tatínkovi

Narodil se 8. března 1942 v Praze na Pankráci a svá výrazná nadání zdědil po tatínkovi. Ten maloval a věnoval se i muzice, na vojně dokonce vedl taneční orchestr.

Díky výtvarnému talentu vystudoval Jan Vyčítal obor propagační grafika na střední výtvarné škole. Začal pracovat ve výtvarném oddělení Československé televize a rychle se prosadil jako karikaturista a výtvarník s typickým rukopisem.

V roce 1965 spoluzaložil skupinu Greenhorns, která se za normalizace musela povinně přejmenovat na Zelenáče. Skupinu dál vedl i přesto, že v 80. letech tak nemohl činit oficiálně, protože nemá hudební vzdělání. A dnes je už jediným z původní sestavy kapely.

Po několikáté rundě se otevře nebe

Pro Greenhorns, kteří hráli hlavně americké tradicionály a hudbu tamních hvězd country, psal většinu textů. Mnohé z amerických lidovek převyprávěl pro české posluchače a staly se z nich hity. Zpíval je on sám a Michal Tučný či Josef Šimek. Některé texty napsal Vyčítal třeba i Haně Zagorové či Věře Martinové.

„Abych mohl psát texty, musí se mi nejdřív otevřít nebe, ze kterého padají nápady. A to se mi stane vždycky po několikáté rundě," přiznal v jednou tisku.

Přečtětěte si: Dílo i původ Andyho Warhola představuje výstava v Galerii GOAP

„Přírodní léčba" zabrala

A právě nezdravý životní styl, kočovný muzikantský život a několik autohavárií mu vynesly chronické potíže s pravou rukou a krční páteří, kvůli kterým se musel načas rozloučit s malováním i s hraním.

Za jedné návštěvy v USA s kapelou Greenhorns mu přátelé doporučili „přírodní léčbu" indiánské léčitelky, která zabrala. Přesto pro potíže s levou rukou od roku 1999 nehraje na kytaru, na koncertech pouze zpívá a moderuje.

Prapor hvězd a pruhů vyvolal pozdvižení

V roce 2007 vyvolal Vyčítal malé pozdvižení písní Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, podporující umístění amerického radaru v Česku, kterou nazpíval společně s tehdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou při příležitosti návštěvy tehdejšího amerického prezidenta George Bushe v Praze.

Výtvarník, textař, muzikant Vyčítal své činnosti zvládá dobře sladit: „Velice vhodně se doplňují, protože v okamžiku, když je zrovna nějaký útlum třeba v oblasti karikatury, věnuju se víc textům a muzice a v okamžiku, když je v útlumu muzika, věnuju se víc výtvarné produkci. Myslím, že to všechno jde samospádem," prohlásil jednou.