Novinářům to ve středu řekl Michal Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského. Jen v Praze a Středočeském kraji bude otevřeno přes 300 kostelů, v celé zemi pak na 1500. Zájem lidí je veliký, loni celkem přišlo na půl milionu lidí.

Noc kostelů. Ilustrační foto.
Noc kostelů otevře 9. června v Česku na 1500 chrámů

Zájem se přesouvá z Prahy ven

„Je pro nás stále více a více otázkou, jak uzpůsobovat program. Nejprve jsme jen otevírali kostely, pak přišly přednášky o tom, co se v kostele nalézá," popsal Němeček, jak se Noc kostelů rozrůstá. Záměrem organizátorů je podle něj, aby se účastníci také setkali s fenoménem víry a křesťanství.

„To nás stále atakuje a provokuje. Také se ukazuje, že běžná místa už řada návštěvníků viděla a stává se, že Pražané vezmou auto a jedou se z města podívat do míst, kam by se jinak nedostali. Vypadá to, že zájem se přesouvá z Prahy ven a to je zajímavé," uvedl Němeček.

Velký zážitek slibuje tradiční pouť 

Letos by měl program zpestřit ponton František, který bude zakotven u Karlova mostu. Během večera bude svatovítský kanovník Tomáš Roule rozprávět s hosty, mezi nimiž bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, teolog a filozof Tomáš Halík, církevní historik Peter Moreé, režisér Jiří Strach nebo jedna z benediktinek Opatství Venio na Bílé Hoře.

Velký zážitek slibuje i tradiční Pouť světla přes Karlův most. Tu mohou lidé absolvovat se svící v ruce z kostela sv. Tomáše na Malé Straně do kostela Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí. Svíčku si mohou přinést nebo vyzvednout a na druhé straně Vltavy ji v kostele zanechat. V turisty oblíbeném Chrámu Panny Marie Vítězné se známým Jezulátkem připravují program, kdy si lidé budou moci zkusit odlít z cínu malé sošky Jezulátka a zaposlouchat se do tamních varhan.

Převoz zvonu Václav.
Požehnaný zvon na cestě do kostela sv. Havla přilákal stovky lidí

Pořadatelé z jednotlivých diecézí se při pořádání Noci kostelů inspirovali podobnou akcí, která se dlouhodobě koná v Rakousku. Noc kostelů je určena pro co nejširší veřejnost - i pro ty, kteří stojí mimo církev či na jejím okraji, říkají organizátoři.