Pro hudební příznivce to bude jedna z posledních akcí na delší čas, na které bude bude možné vidět Adama Plachetku. Od prosince do února ho čeká hostování v opeře v Houstonu, následovat bude nastudování role a představení v Metropolitní opeře v New Yorku, na které naváže více než dvouměsíční účinkování na jeho domovské scéně ve Vídeňské státní opeře.

"Výjimečný je pro mě koncert hlavně tím, že jsem v Praze Mozarta delší dobu nezpíval. Je zajímavý svou dramaturgií a zajímavá bude snad i interpretace," uvedl Plachetka ke koncertu, na němž diváci uslyší árie z oper Figarova svatba, Cosi fan tute, La clemanza di Tito, Kouzelná flétna a Don Giovanni. "Vybírali jsme ty populárnější kousky, které chtějí lidé slyšet," dodal.

Pěvkyně Kněžíková považuje za důležitý fakt, že tradice gala koncertů v Kongresovém centru trvá již deset let. "Každý ročník je velice originální a naplněný adventní atmosférou," podotkla Kněžíková, která na gala vystoupí již počtvrté.

První ročník gala koncertů v Kongresovém centru byl v roce 2006 také věnován dílu Mozarta. Dále na nich představili tvorbu Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovského, Giuseppe Verdiho, Bedřicha Smetany, George Gershwina, Gioachina Rossiniho, Johanna Strausse a Georgese Bizeta.

Vyprodáno

Podle organizátorů návštěvníky vedle hudby čeká i zrakový zážitek. Kromě speciálního návrhu scény bude celý sál použit jako velké promítací plátno a dění na jevišti bude přenášeno na velkoplošné obrazovky. Všech 2700 míst je již vyprodaných.

Plachetka patří mezi nejvýznamnější české operní pěvce současnosti. Je laureátem řady soutěží, od sezony 2010/2011 působí ve Vídeňské státní opeře. Jeho dosavadní umělecká dráha je lemována úspěchy na prestižních operních jevištích, jako jsou Salcburské slavnostní hry, Pražské jaro, Královská opera v Londýně, Operní festival v Glyndebourne, Německá opera v Berlíně nebo milánská La Scala. Letos v únoru debutoval na prestižním jevišti Metropolitní opery.

Kněžíková na Pražské konzervatoři absolvovala v roce 2007, poté absolvovala magisterské studium klasického zpěvu na HAMU u Jiřiny Přívratské. Je členkou operního souboru Národního divadla v Praze.