„Všichni v kapele ho podporujeme v jeho kandidatuře," prohlásil během koncertu spoluzakladatel J.A.R. rapper Ota Klempíř.

Tradiční narozeninové vystoupení bylo původně avizováno jako start konce světa, který má podle mayského kalendáře nastat letošního 21. prosince. Koncert s názvem Vidět Bohy, konec světa! nabídl většinu hitů, které složili za svou třiadvacetiletou kariéru. Mimo jiné zazněly písně Dědci, Pap music, Mydli to!, Pták, Hamás či Bulhaři. Uznávaná funková formace známá svým recesistickým humorem se dočkala ovací za individuální výkony, uznalým potleskem publikum ocenilo zpěv Dana Bárty, bláznivý tanec Michaela „Vrtulníka" Viktoříka, který se neváhal svléknout do půli těla, i kytarová sóla Miroslava Chyšky.

Vzpomínka na Samet

Lucerna se roztleskala i v druhé polovině koncertu, kdy se na pódiu objevil Schwarzenberg. „Přišel jsem, aby si kapela trochu odpočinula a já jim mohl popřát k 23. narozeninám, stejně jako chci připomenout třiadvacet let od získání svobody, i když mnozí z vás to nepamatují," uvedl Schwarzenberg při pohledu na mladé příznivce kapely.

Na loňském koncertu 17. listopadu J.A.R. pokřtili svou zatím poslední desku Dlouhohrající děcka. Svůj první koncert měla kapela shodou okolností 17. listopadu 1989 na smíchovské diskotéce U Holubů. O událostech, které se odehrály na Národní třídě, se tak její členové dozvěděli až druhý den.

Soubor J.A.R. nefunguje jako klasická kapela, ale spíše jako příležitostná setkání předních českých jazzmanů a hudebních producentů.