Podrobnosti a mapa jsou na webu www.denzidovskychpamatek.cz a také v mobilní aplikaci. Agenturu ČTK o tom informovala Dita Šnajdrová z pražské židovské obce.

Památky se většinou otevřou v 10 hodin a prohlédnout si je bude možné do 17 hodin. Pokud je nelze na celý den zpřístupnit, budou je návštěvníci moci vidět ve vybraných hodinách. Navštívit je možné třeba Jeruzalémskou synagogu v Praze, Zadní synagogu v Třebíči, židovské hřbitovy v Třešti, Karlových Varech či Liberci.

Místo vinohradské synagogy nyní stojí základní škola
Dětský smích nahradil židovské modlitby. Na místě školy stála největší synagoga

U všech objektů budou k dispozici informace o jejich údržbě, rekonstrukcích i výdajích na ně za poslední léta. Akci pořádá pražská židovská obec spolu s brněnskou, teplickou, libereckou a karlovarskou obcí, Federací židovských obcí a správou hřbitovů Matana.

Za války nacisté vypálili a boje zničily na 70 synagog. Dalších 105 jich pak bylo zbořeno během komunistického režimu. Se záchranou se začalo po listopadu 1989. Podařilo se dochovat 200 synagog a 370 hřbitovů. Vlastní a spravuje je některá z deseti židovských obcí, ale i města či soukromí majitelé. Pražská židovská obec se stará o 30 synagog a 175 hřbitovů ve středních, jižních a východních Čechách.

Pietní převoz židovského náhrobku s účastí herce Saši Rašilova.
Příklad Rašilov. Po stopách ztraceného a znovuobjeveného náhrobku Alfréda Kleina