V sobotu večer se rozezněly ve Stavovském divadle tóny Čajkovského, lidovou tvorbu představila operní pěvkyně Dagmar Pecková, a to vše za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice v čele s šéfdirigentem Marko Ivanovićem. Výtěžek benefičního koncertu půjde na podporu činnosti Nadačního fondu Maximiliana, Francescy a Dominiky Kolowrat-Krakovských Kolowrátek.

Zakladatelka nadačního fondu Dominika Kolowrat-Krakovská před samotným představením dostala na pódiu od ředitele Národního divadla Ondřeje Černého symbolickou jednu korunu, tedy částku, kterou rodina Kolowratů každoročně vybírá za nájem divadla Kolowrat. 

Dagmar Pecková, pro kterou byl benefiční koncert první spoluprací s Nadačním fondem Kolowrátek, si na sobotní večer připravila pro posluchače lidovou tvorbu druhé poloviny 20. století. Během patnácti minut provedla posluchače písňovou tvorbou po celém světě, v několika světových jazycích. Její vystoupení s každou další písní gradovalo a na konci ji čekal zasloužený potlesk nadšeného publika.

Violoncellista Jiří Bárta hrál naopak pro Kolowrátek už několikrát, naposledy jako host festivalu Mladá Praha, jehož je Kolowrátek partnerem. Během sobotního večera zahrál Variaci na rokokové téma Petra Iljiče Čajkovského. Ve skladbách se mu podařilo bravurně skloubit melodii, vtip i nástrojovou virtuozitu. 

Kolowrátek

Nadační fond Kolowrátek založila v roce 2008 Dominika Kolowrat-Krakovská se svými dětmi Maximilianem Alexandrem a Francescou Dominikou u příležitosti 65. výročí narození hraběte Františka Tomáše Kolowrat-Krakovského. Hlavní prioritou nadačního fondu je podpora nadaných dětí a mladistvých. V návaznosti na historickou tradici rodu Kolowrat-Krakovských směřuje finanční pomoc také do kultury, vzdělávání, do podpory osob v tíživé sociální situaci a do poskytování sociálních a zdravotně-sociálních služeb.

Veronika Cézová