„Myšlenka psaní těchto zápisků vznikla tím, že jsme byli někde na státní návštěvě a v žádném z českých médií se o tom nepsalo, tak z toho vznikla myšlenka, že si to asi musím napsat sám, pár řádek," řekl Klaus při nedávném křtu své knihy v Míčovně Pražského hradu.

ANKETA: Václav Klaus brzy na Hradě skončí. Hlasujte, kdo jej má vystřídat!

Klausův cestovní deník zachycuje postřehy prezidenta z jeho četných oficiálních i konferenčních cest. Čtenáři v něm najdou výčet Klausových aktivit v zahraničí, popisy exotických míst, která ho zaujala či komentáře k politickým jednáním. „Je to skutečně psané ‚live', v realitě," řekl Klaus.

Svou druhou cestopisnou knihu si již dříve před novináři pochválil. „Když jsem si to včera a dnes ráno pročítal, tak říkám, že ta druhá knížka je možná o trošku lepší tím, že jsem se to možná trošku naučil, že jsem se možná už tenhleten žánr trošičku naučil a vypiloval do určitého stylu, který tady už je zřetelněji vidět," řekl.

Další knihu zápisků z cest prý už Klaus ve stejné podobě nechystá. Pokud by své dojmy ze zahraničí dále zachycoval, zvolil by prý širší formát.

Klaus v době prezidentování publikoval přes dvacet knih

Prezident Václav Klaus patřil i během svého působení v prezidentském úřadu mezi nejčastěji publikující české politiky. Od roku 2003 se na trhu objevila asi dvacítka jeho knih. Některé Klausovy tituly vyšly v četných zahraničních překladech. Prezident svůj úřad pravidelně využíval k tomu, aby své knihy propagoval v Česku i na zahraničních cestách.

Většinu Klausových knih z posledních deseti let tvořily sborníky projevů a textů, které jako prezident přednesl či zveřejnil při různých státnických příležitostech. V několika publikacích prezentoval Klaus své kontroverzní názory na globální oteplování a evropskou integraci. V knize Kde začíná zítřek popsal svůj pohled na vývoj v ČR po pádu komunismu.

V posledních letech se Klaus pustil i do nového žánru. Knižně vydal své zápisky ze zahraničních cest. Druhá z Klausových „cestopisných" knih – Zápisky z nových cest – je zatím poslední publikací dosluhujícího prezidenta. Klausův cestovní deník zachycuje postřehy prezidenta z četných konferenčních i oficiálních cest, popisy exotických míst, která ho zaujala, či komentáře k politickým jednáním.