„Chtěli bychom na konci května zahrát na vězeňském dvoře pro pět stovek odsouzených žen ve Světlé nad Sázavou. Nejde jen o lehké případy, mezi posluchačkami budou i vražedkyně a ženy se závažnými tresty," řekl Ornest.

The Tap Tap jednají o přímé přenosy z představení 

Následovat by mělo turné po vytipovaných věznicích, které by mělo skončit na podzim v Plzni na Borech. The Tap Tap ve spolupráci s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) chystají jednání s ředitelem České televize Petrem Dvořákem o možnosti přímých přenosů úvodního a závěrečného koncertu turné.

Na něm by měla zaznít i nová píseň Džony Macháček, která svým country stylem připomene slavnou skladbu Johnnyho Cashe Folsom Prison Blues. Právě Cash v 60. letech minulého století uspořádal dva slavné koncerty ve známé americké věznici Folsom.

Nejde o to vytvořit "fešácký kriminál"

Hudba pronikla i do vězení v České republice. Mimo jiné do Vinařic na Kladensku, kde se představila dvojice Bobr & Motýl, nebo do plzeňské věznice Bory, kde zazpívala písničkářka Eva Henychová. Společný koncert vězeňské kapely Léthé a populární skupiny Chinaski zase před lety zazněl v areálu pankrácké vazební věznice.

„Naprostá většina vězňů se vrací zpět mezi nás. Nápravná zařízení tedy slouží nejen jako izolace. Pro lidi z hodně špatných sociálních poměrů je to jediná možnost se setkat s danými pravidly a něco se naučit. Nejde o to vytvořit někomu "fešácký kriminál", ale vrátit je po výkonu trestu do společnosti v lepším stavu, než ve kterém do vězení přišli." podotknul Ornest.

Titulní skladbu nazpíval Wabi Daněk 

Vedle Džonyho Macháčka by podle Ornesta mohla být druhým hitem z alba Noha na kolejích titulní skladba, která je příkladem černého humoru The Tap Tap. Je postavená na hitu Wabiho Daňka Rosa na kolejích a skutečné události, kdy rychlík ujel nohu lídrovi kapely Tři sestry Lou Fanánku Hagenovi.

„Oba k tomu přistoupili s nadhledem. Wabi se zpočátku trochu lekl, že půjde o parafrázi celé písně, takže se mu ulevilo, že je to jenom refrén. Dokonce jako frajer přijel a nazpíval to. Podobný přístup měl i Fanánek," konstatoval Ornest.

Původní projekt se musí přepracovat 

The Tap Tap v listopadu 2016 ukončili tříletou sbírku na dostavbu Jedličkova ústavu, ve které se podařilo shromáždit přes tři miliony korun. Kapela chce prostředky využít na rozjezd pilotního bezbariérového nahrávacího studia, se kterým se následně přesune do novostavby. Zřizovatel Jedličkova ústavu a škol pražský magistrát má již alokovanou částku 196 milionů korun.

Jednání směřují k územnímu rozhodnutí, musí se však přepracovat původní projekt. „V roce 2021 by mělo být postaveno," dodal Ornest. Hudební uskupení The Tap Tap vzniklo v roce 1998. První CD s názvem Hopšidyridy nahráli The Tap Tap v roce 2006 s ukrajinskou kapelou Huculyk.

Čtěte také: Skupina The Tap Tap pokřtí na koncertě knihu i album