A navíc, milí čtenáři, máte i vy možnost podívat se na koncert - soutěž o vstupenky najdete ve spodní části článku.

Hudebníci na koncertech společně uvedou Hobojový koncert Bohuslava Martinů, zazní také symfonické básně podle Karla Jaromíra Erbena Vodník, Polednice a Holoubek od Antonína Dvořáka a Sinfonietta od Alexandra Zemlinského.

„Pauline Oostenrijk si skladbu Bohuslava Martinů zamilovala již před mnoha lety, kdy ji hrála v Utrechtu, nyní koncert vybrala spolu s dirigentem Jac van Steenem při příležitosti Roku české hudby 2014," sděluje Lucie Maňourová z FOKu.

Pro hudebníky bude koncert náročným „oříškem"

Všechny skladby chystaných vystoupení jsou díly zralých autorů. Koncert pro hoboj a malý orchestr napsal Bohuslav Martinů na sklonku svého života na objednávku českého hobojisty Jiřího Tancibudka, který působil v Austrálii. Premiéra se odehrála v Sydney roku 1956.

„Koncert je pro sólistu velmi náročný, zejména druhá věta, kde jsou obtížné kadence, které pokrývají celý rozsah hoboje od spodních poloh až po tříčárkovanou oktávu. A když je hobojista unavený, má zahrát na konci věty takovou katarzní, pomalou a poměrně dlouhou pasáž, smutnou - jakýsi zpěv o rodné zemi. Zahrát ty dlouhé tóny je pak opravdu velmi náročné," popisuje sólohobojistka FOK Liběna Séquardtová, která skladbu premiérovala pro Anglii v Liverpoolu s dirigentem Liborem Peškem.

Čtyři symfonické básně podle balad ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena napsal Antonín Dvořák po návratu ze Spojených států amerických, v roce 1896. Jde o jediné skladatelovy symfonické básně, tedy orchestrální skladby s programním obsahem. Na koncertě zazní tři z nich - Polednice, Vodník a Holoubek.

Vídeňský rodák Alexandr Zemlinsky do většinově českého programu také patří, podle informací FOK totiž působil šestnáct let v Praze jako šéf opery pražského Nového německého divadla a jeho Sinfonietta op. 23 měla v roce 1935 premiéru právě v české metropoli, osm let po jeho odchodu. „Efektní fanfára na začátku skladby je ideální pro otevření koncertu," podotýká Maňourová.

Rozhovor s Pauline Oostenrijk:
"Vždycky mě ohromovala bohatá tradice české hudby"

Ještě než nizozemská hobojistka Pauline Oostenrijk přijela do Prahy na dvojí vystoupení se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, udělala si čas na zodpovězení tří otázek pro Pražský deník. Rozhovor probíhal prostřednictvím e-mailu.

Přijíždíte do Prahy, kde vystoupíte v Obecním domě spolu se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Navštívíte českou metropoli poprvé?

Již jednou jsem Prahu v minulosti navštívila a byla jsem z ní nadšená. Je to město, které dýchá kulturou a historií významné části Evropy. Tento fakt ve mně při návštěvě Prahy navodil pocit, že jsem i já součástí tohoto významu.

Jaký je váš nejoblíbenější český skladatel?

Vždycky jsem byla ohromena bohatou tradicí české klasické hudby. Čeští skladatelé zacházejí s hobojem velmi dobře - máte mnoho zajímavých komorních souborů pro hoboj a hudebníci se tak u vás mohou inspirovat na vysoké úrovni. Mám ráda tzv. „spielfreude" (radost z hraní - pozn. red.), která mluví z Krommerovy hudby pro dechové nástroje, především mě ale fascinuje hudba Leoše Janáčka, Pavla Haase, Erwina Schulhoffa… a samozřejmě Bohuslava Martinů.

Už jste někdy dříve se souborem FOK spolupracovala?¨

Ne, bude to moje první seznámení s ním a moc se na to těším. Jsem nadšena a poctěna, že jsem dostala příležitost zahrát si krásný Koncert pro hoboj od Bohuslava Martinů s tímto souborem, který má českou hudební tradici v krvi. Bude to pro mě inspirující zkušenost.

Kdo je Pauline Oostenrijk?
Holandská hobojistka Pauline Oostenrijk je držitelkou řady cen z mezinárodních soutěží, získala např. první cenu v hobojové soutěži Fernanda Gilleta v Baltimoru, která jí zajistila recitál v Carnegie Hall v New Yorku. V roce 1999 obdržela Holandskou hudební cenu, což je nejvyšší státní vyznamenání v klasické hudbě. V roce 1986 se stala holandskou Mladou hudebnicí roku. Nyní působí jako sólohobojistka slavného Het Residentie Orkest v Haagu.

Jako sólistka vystoupila například s orchestrem Residentie, holandským Rozhlasovým orchestrem, s Amsterdam Sinfonietta, Rozhlasovým orchestrem v Kolíně nad Rýnem nebo se Salzburger Kammerorchester.

Často vystupuje v duu se svou sestrou-zpěvačkou Nienke s barokním repertoárem. Dříve se věnovala také pedagogické činnosti na konzervatořích v Amsterodamu a v Haagu, ale od roku 2007 chtěla mít více času na své koníčky – sólové vystupování a psaní. Její první kniha Krátké příběhy o hudbě (2006) byla přijata s velkým nadšením.

Pauline Oostenrijk složila několik skladeb pro hoboj. V roce 2005 byla provedena její skladba pro anglický roh a malý orchestr pro Její veličenstvo královnu Beatrix.

(Zdroj: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK)

Soutěž o vstupenky na koncert Pauliny Oostenrijk a Symfonického orchestru hl. m. Prahy
Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje orchestr, jehož je Pauline Oostenrijk sólohobojistkou?
Odpovědi posílejte na e-mail soutez.prazsky@denik.cz, do předmětu uveďte heslo „PAULINE".

Uzávěrka soutěže je 21. ledna 2014 ve 12 hodin.

V e-mailu nezapomeňte uvést své telefonní číslo, na kterém vás budeme informovat o výhře.