„Jsem rád, že Tizianovu tvorbu připomeneme právě tady - pokládám Prahu hned po Benátkách za nejkrásnější město světa," složil poklonu české metropoli italský kurátor a jeden z největších znalců Tizianova díla Emeritus Lionello Puppi. „Nepůjde tak docela o tradiční expozici, chceme připravit návštěvníkům výjimečný interaktivní a vzdělávací zážitek," předeslal.

Součástí výstavy mají být i dva Tizianovy obrazy z českých sbírek, Obrazárny Pražského hradu a Arcibiskupského paláce. Většina dalších pochází z prestižních italských institucí a soukromých sbírek. Kolik děl kurátoři hostům expozice nabídnou, je zatím tajemství, rozhodně ale půjde o událost sezony. Malou ochutnávku z ní nabídli Italové novinářům koncem minulého týdne na Italském velvyslanectví v Praze.

Od portrétů přes krajinomalby až k náboženským motivům

Italský malíř Tiziano patří k nejvýznamnějším mistrům benátské školy 16. století a šíře jeho záběru se pohybuje od portrétů přes krajinomalby až k náboženským motivům. „Naše koncepce se zaměří na linii, jež přinesla umělci největší věhlas: portréty," vysvětluje Puppi. „Zejména vystižení ženské krásy, jak dokládá třeba obraz Vanitas. Pokud jde o česká Tizianova díla, chceme je představit v kontextu jejich vzniku a slávy," dodal.

Modelky, s nimiž Tiziano pracoval, prý často sloužily i k jiným portrétům. Tvář a postavu modelky, jež byla předobrazem nejslavnějšího díla Vanitas, tak například najdeme i u Salome. Praha se tím podle kurátorů Puppiho a Sereny Baccagliniové zařadí mezi světové metropole, jež představují takto prestižní výběr italského umění. Expozice v Císařské konírně na Pražském hradě bude otevřena v září 2015.