„Výstava na Staroměstské radnici bude otevřena od 13. května do 27. června a bude sledovat divadelní cestu oblíbeného ušatého hrdiny. Od 23. listopadu do 28. února příštího roku bude Hurvínkovi věnována velká interaktivní expozice v Muzeu hlavního města Prahy. Děti se na ní hravou formou seznámí nejen s historií této scény, ale divadlo si i zahrají a setkají se s jubilantem i jeho rodinkou," řekla autorka expozic Denisa Kirchnerová.

Nebudou chybět dobové dokumenty, filmové i zvukové archivní a současné nahrávky. Díky tomu budou mít návštěvníci možnost porovnat herectví jednotlivých Hurvínkových interpretů i proměnlivou podobu humoru. Diváci prostřednictvím krátkého filmu navštíví divadelní zákulisí, stanou se svědky toho, jak vzniká inscenace, a seznámí se se členy současného divadla.

Koncert s televizí

Podle jeho ředitelky Heleny Štáchové připomene den Hurvínkových narozenin koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka I., na kterém vystoupí jako host vokální seskupení 4TET.

„Jeho protagonisty budou i Spejbl, Mánička, bábinka a Žeryk. Koncert bude snímat Česká televize, která ho ze záznamu odvysílá. Část výtěžku ze vstupného chceme věnovat na výrobu zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově," uvedla Štáchová.

Nakladatelství Fragment vydá v rámci jubilea loutky, kterou si zamilovaly čtyři generace dospělých i dětí včetně zahraničních, knihu Hurvínkovo přání. Být malým klukem v ní Hurvínka nebaví, a tak mu kouzelný dědeček splní přání, aby byl dospělým. Co to přinese, prozradí její pohádkový příběh.

Tři pamětní mince

Česká mincovna z Jablonce nad Nisou vydá u příležitosti Hurvínkových devadesátin tři pamětní mince - každou ve dvojím provedení ze zlata a stříbra. Na první se objeví Hurvínek a Žeryk. Druhá mince bude věnována panu Spejblovi (vyjde v červnu 2016) a o třetí minci se podělí Mánička s paní Kateřinou (vyjde v červenci 2016).

Spolu s Hurvínkovou mincí dostanou zájemci sběratelské album, kam si budou moci uložit všechny tři emise. Náklad je přísně limitován - ty stříbrné mince se dostanou na 500 sběratelů, zlatých bude vyražena jen stovka.

Supraphon k jubileu vydává reedici CD Hurvínek na dvoře lucemburském, na které se oslavenec spolu s Máničkou skamarádí s mladým králem Václavem IV. (Miroslav Vladyka) a pomohou v nouzi samotnému Karlu IV. (Otakar Brousek).

Zástupci vydavatelství předali při této příležitosti ředitelce divadla Heleně Štáchové platinovou desku za 7000 prodaných CD alba Hurvínkovi k narozeninám. Prezident herecké asociace Jiří Hromada udělil Spejblu a Hurvínkovi certfikát o čestném členství v této organizaci. Členské příspěvky jim podle něj budou odpuštěny.

Čtěte také: Divadlo S+H vyjede do zahraničí, v Praze uvede novinky