Jak řekl ředitel Správy Pražského hradu (SPH) Ivo Velíšek, unikátním artefaktem doby Karla IV. je samotný areál Pražského hradu, v jehož exteriérech se budou oslavy také připomínat. Zmíněné výstavy pak začnou 13. května a potrvají do 28. září. Oslavy financuje podle Velíška SPH jen ze svého rozpočtu a náklady „nejsou menší než 25 milionů korun".

Stěžejní expozice Žezlo a koruna bude v Císařské konírně. Jejím hlavním exponátem bude výjimečně samostatně vystavená česká královská koruna. Poprvé v novodobé historii doplní namísto známých a každých pět let vystavovaných renesančních insignií (jablka a žezla) insignie gotické, které ke koruně v době Karlově patřily a jejíž repliky se speciálně pro výstavu budou vyrábět.

„Výstava v Císařské konírně není čistě výstavou klenotů, ty budou vystaveny při příští volbě prezidenta pravděpodobně ve Vladislavském sále," řekl vedoucí oddělení kultury SPH Václav Beránek. Vzhledem k tomu, že součástí expozice budou i cenné rukopisy, bude třeba podle něj ve výstavě z klimatických důvodů regulovat počet návštěvníků. Kapacita konírny je z těchto důvodů prý kolem 600 lidí denně, nelze do ní pustit tisíce lidí, které se za den přicházejí podívat na tradiční výstavy klenotů.

Základní vstupenka: 250 korun

Počet návštěvníků chce SPH regulovat vyšším vstupným, základní vstupenka bude za 250 korun. Pravděpodobně již v prosinci bude zahájen internetový prodej vstupenek a předprodej na pokladnách na Hradě, uvedl Beránek s tím, že návštěvníkům nedoporučuje jezdit na výstavu bez vstupenky či rezervace.

Ředitelka hradního odboru památkové péče Ivana Kyzourová řekla, že výstava představí i méně známé části souboru klenotů a zasadí je do dobového kontextu s předměty, které Karel IV. zamýšlel pro korunovaci. Vedle kopií gotických insignií, které jsou součástí vídeňské klenotnice, budou vystaveny nádobky na olej, korunovační roucha či zemské relikviářové kříže a Zlatý veraikon, obraz Kristovy tváře pocházející z českého královského pokladu budovaného Karlem IV. na Karlštejně.

Korunní komora, kde jsou klenoty uchovávány, bude čtyři měsíce prázdná. „Provedeme důkladné restaurátorské práce, ty se provádějí vždy po dobu pěti dnů v pětiletých intervalech, ale nyní bude žádoucí provést důkladnou obnovu a kontrolu," doplnila s tím, že od té poslední uplynulo již 40 let.

Čtěte také: Výstava o Karlu IV. bude ve třech domech u Staroměstského náměstí