Po loňském přírůstku v podobě vznášející se vzducholodi čeká Galerii současného umění DOX další rozmach. S cílem rozšířit repertoár aktivit o další se hlavní galerijní budova v Poupětově ulici rozroste o vedlejší dům ze 70. let a dvě nové stavby, které vznikají ve vnitrobloku. Stavební práce postupují do poslední fáze, „hotovo“ má být do konce tohoto roku.

Otevření nového prostoru, jež nese pracovní název New DOX, bude opět bezpochyby architektonickou událostí příštího roku. Autorem projektu je renomovaný architekt Petr Hájek se svým týmem z kanceláře Petr Hájek Architekti.

Sál s akustikou vyladěnou jako nástroj

V jedné ze tří staveb vznikne experimentální sál s kapacitou až 500 osob. Sloužit bude především pro divadelní představení či hudební produkci. „Sál bude mít zařízení, které umožní jemně vyladit zvukové parametry podobně, jako se ladí hudební nástroje,“ přibližuje unikátní technologii Petr Hájek. Na střeše vznikne zahrada s hledištěm a lávka, jež poslouží například při performancích k zavěšování tanečníků.

V dalším objektu najde zázemí divadelní soubor Farma v jeskyni a poslední komplex obsadí architekti. „Sídlit by tam měla škola architektura Archip a dále výzkumné pracoviště zabývající se architekturou a uměním,“ vysvětluje Petr Hájek, který v současnosti pracuje například i na rekonstrukci střešní terasy na Lucerně, kde má vzniknout komunitní zahrada.

Betonové novostavby umístěné ve vnitrobloku obalí speciální bílý plášť. „Lze si ho představit například jako péřovou bundu, do které je budova oblečena, čímž ji vlastně i zateplí,“ upřesňuje architekt a přitom dodá, že vzhledem bude připomínat čalounění na gauč.

Provoz nebude na denní bázi

Poprvé vstoupí veřejnost do nových prostorů začátkem příštího roku. Jak uvedla mluvčí centra Michaela Šilpochová, provoz hlavního sálu nebude na denní bázi, ale umožní spíše doplňkový program k výstavám a dalším akcím. Na podobném principu funguje i „sezónní“ vzducholoď Gulliver od architekta Martina Rajniše, jež dává prostor pro setkávání současného umění s literaturou.

Dokončení stavby netrpělivě očekávají nejen milovníci architektury a umění, ale i samotní obyvatelé, kteří bydlí v těsném sousedství a musejí snášet dennodenní hluk sbíječek ozývající se z holešovického vnitrobloku. Jako alespoň částečnou kompenzaci jim DOX nabídl celoroční rodinné členství s přístupem do galerie zdarma.