Rodačka z moravského Vyškova hovoří čtyřmi cizími jazyky, zahrála si v divadle v Anglii i v anglických inscenacích v Čechách a několik let se profesionálně věnovala také baletu. Jak přiznala na úvod rozhovoru pro Deník, nezná pojem nuda a nicnedělání. Od dětství si jde za svými cíli a vyplácí se jí to - ve svých pětadvaceti letech má zkušenosti, které by jí leckterý vrstevník mohl jen závidět.

Jak se stane, že herečka působící v pražském divadle umí čtyři světové jazyky?

Byly mi čtyři roky, když jsem svojí mámě oznámila, že je čas, abych se začala učit anglicky. Asi jsem byla dost ambiciózní dítě. Někdy v šestnácti letech jsem si potom udělala Cambridge Cerificate of Advanced English (CAE). Ostatní jazyky - francouzština, latina a starořečtina byly na škole povinné… Je pravda, že jsem si dříve myslela, že bych mohla pracovat v diplomacii.

Proč k tomu nedošlo?

Vlastně jsem si řekla, že by bylo nejlepší využít angličtinu v tom, co mě baví nejvíc. A to je herectví. Studium jazyků je moje velká vášeň a vždycky jsem toužila dělat nějaké prospěšné povolání, tak proto diplomacie. Na druhou stranu možná že dělat radost divákům příběhy je taky prospěšné.

Svoje záliby propojíte zanedlouho v rámci cesty do USA. Budete tam pracovat jako herečka?

Je to tak, rozhodla jsem se, že do Los Angeles pojedu sama na vlastní pěst a prozkoumám, jak to tam funguje. Jinak než herečka tam ani pracovat nemůžu, protože mi udělí pracovní povolení výhradně na uměleckou činnost. Jsem domluvena s mým učitelem herectví, že k němu budu chodit studovat, výhledově budu mít i agenta a manažera. Mám velké štěstí, že jsem se na kurzu seznámila s jedním režisérem a producentem a taky s herečkou, co má zároveň taneční agenturu, takže s nimi plánuji spolupráci.

Jak dlouho v Americe pobudete a nebojíte se tam odjet sama?

Vízum dostanu na tři roky, takže doufám, že tam zůstanu alespoň rok. Jsem zvyklá jezdit sama s kufrem nebo s krosnou po hostelech všude možně, baví mě to.

Jak se k vaší cestě postavil spolek Kašpar a principál Jakub Špalek?

Byli úplně úžasní. Jakub mi řekl, ať klidně odjedu, že mě v Kašparu mají pořád rádi a až budu chtít zpátky, možná na mě i počkají (směje se). Nyní plánuji odehrát v Celetné několik posledních představení, moc zvu například na Termina 20. května a na Othella 2. a 3. června, a vrátím se sem také na letní festival na hradě Kašperk. Potom za mě na sezonu seženou v Kašparu alternaci.

Drží vás tady vedle spolku Kašpar ještě nějaké jiné závazky?

Měla bych ještě do odjezdu natáčet nový film, o kterém zatím radši nebudu mluvit, ať to nezakřiknu. A také mi zbývá jeden natáčecí den seriálu Já Mattoni. Jinak už jsem snad volná (směje se). I když tedy ve všech agenturách prohlašuji, že sem pro dobrou roli přiletím. Samozřejmě tady mám taky rodinu, všichni jsme ale takoví světoběžníci. Myslím si, že v době Skypu a levných letenek není vzdálenost žádný problém. Naopak, když za mnou máma přijede do Států jednou za půl roku na týden a užijeme si společný čas, bude to možná mnohem lepší než nějaké zdvořilostní nucené návštěvy každý týden, s kterými se někdy kolem sebe setkávám.

Alena DolákováHerečka Alena Doláková.Narodila se v roce 1989 ve Vyškově, dětství strávila v Brně. Vystudovala činoherní herectví na JAMU, už za studií hostovala v Národním divadle v Brně. Profesionálně se věnuje také tanci, vystudovala Baletní školu Národního divadla v Brně. Krátce po škole vystupovala čtyři měsíce v profesionálním divadle v Anglii, poté působila u nás v americkém představení také u nás. Od roku 2012 je členkou souboru Kašpar, který působí v pražském Divadle v Celetné. Zahrála si v seriálech Crossing Lines, Případy 1. Oddělení, Četnické trampoty, v pohádce Tři bratři či v připravovaném filmu Ztraceni v Mnichově.

Předpokládáte, že byste v Americe mohla zůstat i nastálo?

Netuším. Nestresuji se plány ani cíli. Ať už v LA vytvoříme nějaká sranda videa na YouTube, natočíme webový seriál, nějaký nezávislý film nebo budu hrát ve vysokorozpočtovém seriálu HBO či Showtime, bude to zkušenost. Režisér Petr Zelenka mi nedávno při návštěvě v divadle říkal, že i když tam pojedu a neuspěju, bude to vlastně výhra. Nejvíc se mi líbí představa kroku do neznáma a možnost vyzkoušet si něco nového. Miluji nové výzvy.

Jak jste se po absolvování JAMU v Brně dostala do pražského spolku Kašpar?

Ve studentském divadle Marta, který funguje při brněnské JAMU, jsem v takovém ujetém avantgardním představení Balkon hrála prostitutku, která byla zároveň kůň a která zároveň neexistovala. Jakub Špalek tehdy hledal do Kašparu představitelku Julie, přišel se podívat na podle něj jedno z nejhorších představení vůbec, nicméně ta zrzavá holka prý vypadala, jako že ví, o čem mluví.

Julie tedy byla vaše?

Nakonec mě obsadil do role Desdemony v inscenaci Othello. Julie připadla Tereze Rumlové, která se pro roli hodí daleko lépe než já. Vtipné bylo, že si vedle mě vzal Jakub Špalek do Kašparu také spolužáka Aleše Petráše. V ročníku jsme spolu hráli sourozence v představení Mrzák Inishmaanský, nyní hrajeme bráchu se ségrou v inscenaci Za času tlustých krav.

Hned po škole jste odešla na hostování v divadle v Anglii, anglicky hrajete i představení v České republice. Mýlím se, nebo jste mezi vašimi vrstevníky rarita?

Snažím se hrát v angličtině co nejvíc, všechno je to o tom, že vás to musí bavit. Zajímavé je, že pro studenty hereckých škol zhruba pět let pode mnou už je tohle automatické, směřovat i do zahraničí. Moji vrstevníci se ještě drželi vize angažmá na oblasti hned po škole, dávali přednost jistotě namísto nějaké vlastní iniciativy a s ní spojeným riskováním. Dneska se to myslím obrací.

Herečka Alena Doláková.Už jste si zahrála také v několika televizních seriálech, filmu a pohádce. Obcházíte ráda castingy?

A víte, že ano? Moc mě baví mít tu roli aspoň na hodinu nebo na den, zvlášť když je to zajímavý scénář. Nejtěžší ale vždycky bylo se k tomu castingu vůbec dostat. Před dvěma lety se mi povedl husarský kousek, když jsem šla na svůj první filmový casting. K Janu Svěrákovi na roli Holeny v pohádce Tři bratři. A hned to klaplo… Byla to vysněná práce s vysněným režisérem a štábem. Můj poslední casting pak byl na menší roli ve filmu Ztraceni v Mnichově, který půjde do kin v říjnu. Stejně jako u Jana Svěráka to bylo setkání s idolem.

Až do osmnácti let jste se profesionálně věnovala také baletu, proč jste toho nechala?

První důvod, který mě napadá, je, že mě baví jíst. I když herečky by také měly být hubené… Myslím, že asi ve čtrnácti letech jsem si uvědomila, že mě více baví být u tréninku smutná, než přímo trénovat (směje se). Občas se ještě účastním nějakých baletních workshopů, sem-tam hraji v tanečních představeních, jinak ale už šel balet stranou. Chodím místo toho tři roky na jógu.

Máte herectví nebo nějaké umělecké předky v rodině?

Dědeček psal básničky, tím to končí (směje se). Já jsem se ale odmala ráda předváděla, od dětství jsem chodila do dramaťáku. Doma mě naštěstí od herectví nikdy neodrazovali, naopak mě vždycky podporovali. Když jsem se hlásila na JAMU, dal mi táta bichli ekonomie s tím, kdybych se dostala na tu hopsavou školu.

Jaké máte další herecké cíle, vyjma toho, že vás teď čekají velké zkušenosti ve Spojených státech?

Tak jo, přemrštěný cíl na druhou je zahrát si ve filmu Woodyho Allena. A kdybych se měla úplně zbláznit, přála bych si spolupracovat s Meryl Streep a s Jennifer Lawrence. Klidně je ale možné, že se z Ameriky za rok vrátím a zjistím, že mě tamní herecký byznys vlastně nebaví, a budu zas něco tvořit tady. Třeba se svými českými idoly. To by taky bylo krásné.

Divadelní tip pro děti i dospělé
Divadelní spolek Kašpar uvede ve čtyřech květnových dnech a nocích (14. až 17. května) inscenaci Draci noci a spol. s výběrem nejstarších veršů světa a dětskou pohádku O políbeném drakovi. Draci noci a spol. jsou výběrem z nejstarších veršů světa - básní starého Egypta, Číny, Japonska a Aztéků.

Večerem plným poezie provází principál spolu Kašpar Jakub Špalek spolu s Janem Potměšilem a Jitkou Nerudou. V rámci Draků noci a spol. se mohou diváci těšit na to nejlepší z milostné poezie - Shakespearovy sonety, francouzskou galantní poezii i současné české autory. V programu vystoupí i další herci spolku Kašpar.

Pro děti je v rámci festivalu připravena autorská pohádka O Políbeném drakovi ušitá na míru prostoru májového stanu. Zajímavostí je prostředí, ve kterém se vše odehraje - bambusový stan.