„Inscenace rozvíjí myšlenku neurčitosti lidské identity a vztahů, zkoumá spolehlivost vlastních smyslů a zabývá se ne/možností skutečné komunikace. Prostor jako metafora. Pohyb jako vzpoura. Láska jako blud," tolik slova tvůrců.

Nové divadlo a absurdní drama Václava Havla: že to nejde dohromady? To v neděli od šesti podvečer může popřít umělecká skupina Spitfire Company a tým z Paláce Akropolis. V jejich společné inscenaci Antiwords totiž pod vedením režiséra Petra Boháče (na konceptu pracovala také jedna z hereček: Miřenka Čechová) představí parafrázi na Havlovu Audienci a její slavné zpracování režiséra Jiřího Menzela, který do role sládka obsadil Pavla Landovského, jenž během hraní vypil přibližně devět osmistupňových piv.

Festivalovou atmosféru lze nasávat také v přízemí Veletržního paláce, kde sídlí „hnízdo". Vstup do něj je zdarma.

Tři otázky pro Šárku Marouškovou z NoDu

PR manažerka Experimentálního prostoru NoD Šárka Maroušková.Na otázky Pražského deníku odpovídá PR manažerka Experimentálního prostoru NoD Šárka Maroušková.

Pokolikáté se letos účastníte Malé inventury a jaký máte největší zážitek z dosavadního průběhu festivalu?

Malé inventury se účastním už potřetí a vždycky se na ni těším, protože ji dělá skvělý tým lidí, se kterými se vždycky dobře spolupracuje.

Na co byste pozvala diváky Malé inventury v sobotu? A proč?

Určitě bych diváky ráda pozvala na sobotní představení Artemis v zrcadle Nikoly Križkové a Amadora Artigy. Toto představení u nás loni v květnu mělo českou premiéru. Měli jsme radost, že jsme toto špičkové divadlo mohli uvést právě u nás, protože sem skvěle zapadalo. Nikola Križková je talentovaná mladá česká choreografka a tanečnice, která už několik let žije a tvoří v zahraničí. Když se řekne její jméno, vždycky si vzpomenu na francouzskou herečku Juliette Binoche, které se až nápadně podobá. Svůj půvab Nikola vložila i do představení Artemis, které je sólem ženy, která je nespoutaná, jemná a silná zároveň. Nejde o žádnou jednoduchou adoraci ženství, je to éterické a přitom sebevědomé představení, které podtrhuje fantastická scénografie, light design a kostýmy. Je to představení na světové úrovni, které je přístupné každému, a každý by ho měl vidět.

V čem pokládáte za zásadní existenci a fungování nového divadla?

Nové divadlo chápu jako způsob uměleckého vyjádření podobně jako třeba opera, balet, malba, činohra, a proto má jeho existence smysl. Pro mě nové divadlo nabízí nové pohledy na skutečnost, líbí se mi a je mi blízká jeho touha po objevování nových fenoménů a forem výrazu. Je progresivní a umí vždycky překvapit. A právě toho „umět překvapit" si vážím snad nejvíc, protože to už je v dnešní době hodně těžké.

Víkend na Malé inventuřeSobotní program:
16.00 Studio ALTA Psychóza ve 4.48
18.00 Experimentální prostor Roxy/NoD Artemis v zrcadle
20.00 Divadlo Ponec La Loba
20.00 Alfred ve dvoře Koupelny part ii: Krása

Program v „hnízdě" (sídlícím ve Veletržním paláci):
11.00 - 13.00 Sbal ho/ji/to / burza projektů
12.00 - 22.00 The Stranger Gets a Gift / art service pro jednoho diváka
14.00 - 18.00 Ptačí mixage / materiálově světelná blamáž / otevřená dílna pro všechny
21.30 Madfinger / koncert & festivalový večírek

Nedělní program:
16.00 Divadlo Ponec Karneval zvířat
16.00 Studio ALTA Angel-y
18.00 Experimentální prostor Roxy/NoD uvádí Nová síť o.s. Antiwords
20.00 Studio Hrdinů Pomocník Walser
20.00 Alfred ve dvoře Mission

Program v „hnízdě":
11.00 - 13.00 Věci přines a hraj / divadlo pro děti
12.00 - 22.00 The Stranger Gets a Gift / art service pro jednoho diváka
14.00 - 15.30 Manufaktura života / otevřená dílna pro děti i rodiče
18.00 Filip Teller: Inspirováno láskou / autorské představení