Oblékají si je především vyznavači společenské erotiky, milovníci fetišů, extravagantních večírků nebo cosplay, tedy kostýmových her, při nichž se jejich účastníci snaží dokonale napodobit svým zevnějškem postavy ze sci-fi, fantasy, anime či videoher.

Po úterním happeningu spojeným s otevřením prodejního prostoru výstava nazvaná Dress Code potrvá do neděle 24. dubna. Doplňuje ji přehlídka snímků fotografů Michaely Džurné, Jiřího Růžka a Ondřeje Janů, kteří s módou Tatjany Warneckeové pracovali.

Výstavu doprovodí i módní přehlídka, která se uskuteční v pátek 22. dubna v pražském klubu Le Clan na večírku Libertinage, které organizuje komunita Milk & Honey. Ta v Praze i dalších evropských městech organizuje už šest let večery pro příznivce společenské erotiky.

Libertinage

Vinohradský Le Clan je právě takovým místem, kde se večery Libertinage konají a kam se chodí bavit ti, kdo vyznávají libertinismus, tedy volnomyšlenkářství nejen ve svých názorech, ale i v postoji k sexu a společenským mravům.

K večírkům patří specifická móda – ženy oblékají těsné korzety, prošívané či sestavené z kožených řemínků, mohou je doplňovat dlouhé kabáty, často zcela průsvitné, a extrémně vysoké podpatky. Modely jsou opatřené důmyslně umístěnými zipy a zapínáním – skrytým, ale rychlým.

Extravagance

Warneckeová začala navrhovat provokativní oblečení v roce 1995 a její módní značku proslavily extravagantní lesklé modely z prošívaného vinylu. Dnes padesátiletá návrhářka říká, že ve své tvorbě spojila své dva největší koníčky: sci-fi filmy a dekadentní večírky v berlínských klubech, kde se tančí až do svítání. Tráví v nich víkendy dodnes.

Její móda má nejen originální styl, ale také dokonalé propracování. Kolekce dámského a pánského sexy oblečení především v černé barvě se prodává v Evropě a v USA, často se její modely objevují ve videoklipech a lze je spatřit na stránkách módních časopisů a na jevištích.

Prostor Ex Post v Příčné ulici vznikl z bývalé pošty. Slouží k prezentaci tvůrčích celků, výstavám, přednáškám, ale také možnosti náhodně se setkávat a spolupracovat, zejména v oborech na pomezí umění a technologie. Novým pilířem programu Ex Post bude představování experimentální a klubové módy.

Čtěte také: Blogerka Bechyňová: Chci čtenářky odnaučit nakupovat 'rychlou módu'