„Když se řekne francouzská literatura, tak si běžný čtenář vybaví díla Victora Huga nebo Emila Zoly, v lepším případě Sartra a možná četl Houellebecqua. Současná francouzská literatura tady v širokém čtenářském povědomím není, a i proto vznikl náš festival," uvedla ředitelka Francouzského literárního podzimu Katarina Horňáčková.

„Ve spolupráci s českými nakladateli chceme lidi nalákat na současné autory Hédiho Kaddoura, Sorje Chalandona a Kámela Daúda, hvězdy francouzské a světové literární scény, kteří jdou proti zažité představě francouzské literatury jako zahleděné do sebe a představě, že francouzská literatura se píše jenom ve Francii," dodala.

Pohovoří o své knize

Kaddour, který vyučuje ve Francii budoucí novináře psaní, se dnes v večer představí na debatě v Plzni, ve středu vystoupí v Přednáškovém sále Francouzské institutu v Praze. Držitel Goncourtovy ceny pohovoří o své knize Protější břehy, v níž demystifikuje střet kultur a zachycuje nedávnou minulost Evropy s kořeny jejích současných problémů.

„Čechům může být má kniha blízká, popisuji situaci, kdy se určovalo nové členění světa.Tak vzniklo Československo, ale i Sýrie a Libanon. Nevím, nakolik popisuji kořeny současných evropských problémů. Ale rozhodně stavím na událostech, které rýsovaly mapy dnešního světa," uvedl Kaddour.

Působil jako válečný zpravodaj

Další z hostů Chalandon, který působil jako válečný zpravodaj a komentoval válečné konflikty v Libanonu, Íránu, Iráku, Somálsku nebo Afghánistánu, bude mít ve Francouzském institutu debatu 29. září. V češtině mu nyní vychází román Čtvrtá zeď odehrávající se ve válkou zmítaném Libanonu.

Daúd, na něhož byla za jeho názory v roce 2014 uvalena fatva, vystoupí v Praze 9. října, kdy bude mít autorské čtení v budově Senátu. Bouřlivou polemiku vyvolaly jeho články v Le Monde a v New York Times, v nichž se vrací k sexuálním útokům během novoročních oslav v Německu a prohlašuje, že arabský svět má pokřivený vztah k ženám a k sexualitě jako takové.

Za tato vyjádření se mu dostalo kritiky ze strany několika západních levicových intelektuálů a novinářů vinících ho z přiživování a šíření islamofobních klišé. V Česku mu loni vyšel román Meursault, přešetření.

Čtěte také: Festival pohybového divadla 4+4 dny bude v Radničních domech