"V Praze zahrajeme všechno jako na dřívějších koncertech, budou to nové i staré písně, vokální skladby i instrumentálky Apocalyptiky, coververze Metalliky, zkrátka průřez všeho, co jsme dosud hráli," řekl v telefonickém rozhovoru violoncellista Perttu Kivilaakso.

Skupina hudebníků s klasickým vzděláním v Česku vystoupila mnohokrát, naposledy před třemi lety na festivalu Basinfirefest ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. "Češi nás vždycky hodně podporovali, strašně rádi sem jezdíme hrát," uvedl Kivilaakso, bývalý člen Helsinské filharmonie.

Po albu 7th Symphony z roku 2010 vydají finští violoncelloví rockeři novou nahrávku letos 17. dubna. Příznivci nemají očekávat žádné coververze světových hitů, jako tomu bylo v roce 1996 v případě jejich debutové desky Plays Metallica By Four Cellos.

"Ano, jsou to všechno originální písně, chtěli jsme nějak zachytit energii a vnitří duši Apocalyptiky. Motto pro album bylo 'pořádný nářez'. Opravdu jsme do toho vložili naše celé duše," řekl Kivilaakso.

Na novém albu se podílel zpěvák Franky Perez, který s Apocalyptikou vyrazí i na aktuální turné.

Přestávka na hudební projekty

Po sérii koncertů k albu 7th Symphony, která skončila na podzim 2012, si Apocalyptica udělala přestávku a její členové se věnovali jiným hudebním projektům. Eicca Toppinen se přeorientoval na bicí ve své další kapele Cherry and the Vipers, Mikko Sirén si zahrál na albu Emigrate projektu Richarda Kruspeho ze skupiny Rammstein a vystupoval s finským hiphoperem Cheekem.

Paavo Lötjönen spolupracoval s Tipe Johnsonem a Kivilaakso se věnoval komorní hudbě. "Mohl jsem cvičit a hrát klasickou hudbu. Moc mě to bavilo," řekl příznivec operního umění Kivilaakso.

"Do opery jsem se zamiloval už jako malý, líbila se mi ta dramata a tragédie," dodal Kivilaakso, jehož oblíbeným skladatelem je Giuseppe Verdi. Z českých autorů vážné hudby to je Antonín Dvořák.

Před natáčením novinky Shadowmaker se Apocalyptica věnovala klasické hudbě. Kapela k oslavám 200. výročí narození Richarda Wagnera odehrála v červenci 2013 dva koncerty ve Wágnerově rodišti Lipsku zachycené na albu Wagner Reloaded-Live in Leipzig.

Loni projekt s názvem Apocalyptic Symphony představil kapelu poprvé s klasickým orchestrem Avanti! Chamber Orchestra.