Podle šéfa tohoto kinosálu Národního filmového archivu Davida Havase bude přehlídka pokračovat v pátek projekcí snímku Odcházení z roku 2011, který Havel natočil jako svou režijní prvotinu podle své divadelní hry.

O Chartě se zahraniční tisk dozvěděl v lednu 

„O víkendu budou následovat snímky Play Macbeth, který je záznamem představení ze sklonku roku 1978 v bytě Vlasty Chramostové, a dokument Občan Václav Havel jede na dovolenou. Spisovatel a dokumentarista Jan Novák v něm vytvořil rekonstrukci Havlovy dovolené z roku 1985, která se změnila v masivní policejní akci," řekl Havas.

Připomenutí jubilea občanské iniciativy, o níž se veřejnost a zejména zahraniční tisk poprvé dozvěděl 6. ledna 1977, zakončí 13. ledna celovečerní dokument Ivana Fíly s názvem Václav Havel - česká pohádka.

Chramostová: Charta je velkou chvíli českých moderních dějin 

Vznikl v roce 1993 v německo-české koprodukci. Prostřednictvím pohledu vězeňského dozorce v podání Petra Vacka a vypravěče Borise Rösnera otvírá svět člověka Havla, především z doby před jeho prezidentskou kariérou. Poetický filmový portrét vydávající se po stopách jeho filozofických a uměleckých myšlenek doprovázejí kompozice Jiřího Stivína.

Devadesátiletá herečka Vlasta Chramostová, která za své nekonformní postoje po srpnu 1968 měla zákaz hrát ve filmu, televizi i rozhlase, angažovala se v disentu a samizdatu, patřila k prvním signatářům Charty 77 a založila doma režimem sledované a pronásledované bytové divadlo, na tu dobu vzpomíná: „V permanentním ohrožení jsme drželi spolu a byli ochotni za sebe jít až do kriminálu. Vážila jsem si všech kamarádů, které jsem tehdy měla - byli to skvělí lidé," řekla Chartu 77 označila za velkou chvíli českých moderních dějin.

Mladí nechtějí vzpomínat na minulost 

„Řekli jsme si podobně jako Cyrano: Díky, ne! a nasadili sami sebe. To dnes lidé nechápou. Zejména ti mladí nechtějí vzpomínat na minulost a nedělají dobře; když neznáme staré chyby, dopouštíme se nových v jiném zábalu," vysvětlila.

Podobné je to podle ní s herectvím. „Když tam nemáte sebe, své zážitky, inspirace, radosti i tragédie, tak to nefunguje," dodala herečka, která se narodila za Masaryka a moc toho pamatuje.

První schůzka iniciátorů se uskutečnila 10. prosince 

Charta 77 byla společenstvím lidí usilujících o lidská práva, začala se utvářet při soudním procesu s hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe.

První schůzka iniciátorů tohoto disidentského hnutí byla 10. prosince 1976, prvními mluvčími byli bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik Václav Havel a filozof Jan Patočka. Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k ní přihlásilo přes 1800 lidí.

Čtěte také: V Praze 6 bude instalován dočasný pomníček k Chartě 77