Karlovarský festival je mrtvev, ať žije jeho echo. Komu utekly nedostupné filmy, nebo se na festival nedostal, má nyní šanci v pražských kinech. Nabízejí speciální výběr z jeho programu. Včera odstartoval ve vršovickém Kině Pilotů dvoutýdenní maraton, který nabídne mj. snímky z nezávislé distribuce Pilot Film, jež byly k vidění i ve Varech.

Jsou mezi nimi Sweet Country, australský film Warwicka Thorntona, vtipná Mama Brasil, podmanivá Studená válka, dokument V Mosulu nebo švédsko-dánský film Tina a Vore, jenž se těšil pozornosti už v Cannes. „U filmů mě nikdy nezajímal příběh, ale především hranice posouvající díla někde na hraně spektra.

Ostré předměty.
Život na hraně. HBO přináší temnou krimi Ostré předměty

Co mě zajímá, je pohled na společnost prizmatem paralelního vesmíru a žánrová kinematografie pro to představuje dokonalý nástroj,“ říká o něm jeho tvůrce Ali Abbasi, jenž uctívá Luise Buñuela a jeho jméno dal i svému synovi.

Ke dvěma z projekcí budou i diskuse s autory, dnes k soutěžnímu dokumentu z Varů V Mosulu s autorkou Janou Andert; jež strávila osm měsíců s elitní jednotkou irácké armády v prvních liniích bitvy o Mosul, zítra k filmu Markéta chce taštičku z dílny Miroslava Janka.

Tradiční Šary Vary už začaly o víkendu a nabízejí 29 festivalových snímků, tradičně v pražském Aeru a Světozoru a brněnském Univerzitním kině Scala.

ROMANCE I THRILLERY

Až do neděle 15. července můžeme vidět mimo jiné filmy Studená válka, černobílou romanci z dob železné opony, ověnčenou režijní cenou v Cannes, dva italské snímky Naléhavé zjevení a Šťastný Lazzaro, Wildlife, precizně vystavěné psychologické drama s hereckými výkony Carey Mulligan a Jakea Gyllenhaala, francouzskou komedii Utop se, nebo plav! o tom, jak dlouho musíte zadržet dech, abyste přežili život, ale nejen o tom, a také hit karlovarského festivalu Tísňové volání, v němž talentovaný dánský filmař Gustav Möller experimentuje s lidskou představivostí, smysly a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte.

V programu najdete i české zástupce z hlavní soutěže Všechno bude oceněný režijní cenou a Sedlákova Domestika. Plus celovečerní dokument Cirkus Rwanda o strastiplném zkoušení principála Cirku La Putyka Rosti Nováka s rwandským souborem.

Všechna představení jsou v původním znění s českými titulky nebo v českém znění. K dispozici jsou i projekce English friendly. Vstupné je mezi 120 a 130 korunami.

Ze slavnostního galavečera Mental Power Prague Film Festivalu.
Dokument Změna je život zaujal diváky filmového festivalu