Osmačtyřicetiletý Izraelec Gat se choreografii věnuje od roku 1994, o deset let později založil vlastní skupinu Emanuel Gat Dance. České publikum se s ním mohlo seznámit v rámci projektu Baletu Národního divadla Timeless. Emanuel Gat pracuje pro velké baletní soubory z celého světa. Inscenace Sunny, kterou vytvořil spolu s muzikantem a performerem Awirem Leonem, je podle pořadatelů multižánrová událost spojující živý koncert s originálním choreografickým výzkumem.

Taneční soubor VerTeDance.
Taneční soubor VerTeDance uvede v Ponci svou novou inscenaci

Divoký svět barev 

Korejská choreografka Eun-Me s deseti tančícími seniorkami v symbióze s profesionálními tanečníky odvážně provokuje proti zažitým stereotypům a určité šedi oficiální kultury své země.

Pouští se do divokého světa barev a oslovuje seniory na cestách venkovem, to vše v přirozeném mezigeneračním dialogu, který je nosným tématem celého festivalu. Ukazuje, že tančit může každý a v každém věku, tanec osvobozuje a stmeluje, uvádí Kavalírová.

Tanečnice Miřenka Čechová a Sabine Seumeová
Performerky zopakují svůj taneční maraton,na Kampě budou 25 hodin

Otevírají dveře mladým talentům 

Na festival se vrátí Kanaďanka Louise Lecavalierová, do zákoutí aztécké kultury diváky pozvou mexičtí Foco alAire a do inspirace ze světa dětské fantazie vlámský Kabinet K. "Velký prostor dostanou koprodukce českých umělců se zahraničními, čímž reflektujeme výrazný posun taneční scény u nás, a nechybí ani Dance NEWs otevírající dveře mladým talentům," uvedla Yvona Kreuzmannová, zakladatelka Tance Praha. Festivalová představení se kromě domovského divadla Ponec budou konat v centru DOX, ve Foru Karlín, v karlínských kasárnách, ale i v žižkovském tunelu a jinde ve veřejném prostoru.

Ilustrační foto
Tanec Praha uvede duet pro litevskou a britskou tanečnici