Projekce se uskuteční od 8. do 13. března. Z žižkovského kinosálu festival v ozvěnách dorazí v pátek 18. března do brněnského kina Scala. „Virózu, která řádí v české kotlince, nelze nečinně přehlížet, a tak jsme letošní ročník pojali coby příležitost k prevenci a poučení ve směru nákazy," komentuje téma Flígl.

Během šesti festivalových dnů nabídne přehlídka 17 filmů okrajových žánrů včetně jedné projekce takzvaně naslepo.

„I letos se pokusíme připravit co nejvstřícnější podmínky, abychom si společně s diváky i v tomto co do počtu tuctovém ročníku užili spoustu netuctové zábavy," uvedl dramaturg David Čeněk

„Výchozí platformou nám opět bude celé spektrum otrlosti od nesoudných akčňáků a blouznivých pop úletů přes povznášející art fart i vyprazdňující extrém po vypečené hororové novinky či uleželé klasiky z dějin evropské, exotické i pornografické kinematografie. O dodatečnou stimulaci se postará celková stylizace kina Aero i osobité simultánní překlady, živý dabing či interaktivní projekce," dodal.

Ocel a krajky

Po úplně první projekci od 18 hodin, kdy bude promítnuta delirická ultimativně béčková variace na RoboCopa s názvem Ocel a krajky, bude festival v úterý 8. března ve 20.30 hodin zahájen novinkou Skautský průvodce zombie apokalypsou od scenáristy, režiséra a producenta Christophera Landona, který stojí i za hororovou sérií Paranormal Activity.

„Z nabitého programu na další dny divákům doporučujeme německý halucinační snímek Noční můra o tom, jak by to vypadalo, kdyby E. T. mimozemšťan nebyla roztomile nemotorná figurka, ale odpudivě vyhlížející a podivné zvuky vydávající monstrum připomínající znetvořené embryo," uvedl dramaturg Antonín Tesař.

Film Noční můra bude na festivalu uveden v sobotu 12. března ve spolupráci s MFF Karlovy Vary.

Přitáhne diváky Mortensen?

Vyznavači extrémní kinematografie by si neměli nechat ujít Srpnový underground, který jeho tvůrce Fred Vogel pojal jako sestřih z domácích videí dvojice sériových vrahů, a co se týče formy i obsahu, došel na samu hranici únosnosti.

Milovníky filmů, které kráčejí důsledně vlastní cestou mimo vyšlapané žánrové chodníčky, zve Aero na uhrančivě zvrácený debut londýnského rodáka Philipa Ridleyho Zrcadlivá kůže, v němž se v jedné ze svých prvních rolí ukázal Viggo Mortensen.

Kromě tematické výzdoby kina a neotřelých filmových úvodů k Festivalu otrlého diváka neodmyslitelně patří interaktivní projekce, do kterých se zapojuje publikum a které patří k nejoblíbenějším bodům programu. Přehlídku uzavře tematický vaječně-dinosauří raut po posledním filmu Carnosaurus.

Čtěte také: Pražské kino Pilotů po rekonstrukci opět hraje