Akce pojmenovaná po japonské bambusové flétně šakuhači představí tento nástroj ve staré duchovní hudbě i ve skladbách soudobé hudby. Zájemci si například mohou vyslechnout hudbu pro japonské nástroje a moravský cimbál. Informoval za organizátory Marek Matvija.

11. ročník festivalu japonské ale i české umělce


Již 11. ročník mezinárodního festivalu představí řadu osobností japonské hudby včetně Nomury Hózana považovaného za jednoho z nejvýznamnějších hráčů na šakuhači. Akci odstartuje 14. září v Divadle Archa koncert Akihita Obamy a Nobuta Jamanaky, kteří představí šakuhači a třístrunné banjo šamisen. K hvězdám japonské world music a improvizace se v Praze připojí osobnosti české alternativní scény Hearn Gadbois (perkuse) a vedoucí Pražského Improvizačního Orchestru George Cremaschi (kontrabas).

Jatka 78. Ilustrační foto.
Český soubor zdramatizuje hru ukrajinské nobelistky

Součástí programu budou i mistrovské kurzy 

Hudba jako identita bude ve stejný den předmětem sympózia v Národní galerii. Proslulý soubor Pro Musica Nipponia se představí 16. září v Sále Martinů na HAMU. Vedle skladeb mezinárodních skladatelů večer nabídne premiéru skladby pro japonské nástroje a moravský cimbál. Hudební meditaci s opatem zenového chrámu Genmjem Isem a jeho žáky zažijí zájemci 18. září ve Viničním altánu v pražské Grébovce.

Součástí programu festivalu budou mistrovské kurzy a workshopy vedené profesionálními hráči na šakuhači, šamisen, japonskou třináctistrunnou citeru koto a slovenskou fujaru. Více informací se nachází na www.isfp.cz.

DOX
Umělci zkoumají úložiště semen v Norsku, výsledky ukazují na webu