„Úvodní projekce proběhne stejně jako raut v Obecním domě. Naše centrální kino Anděl tak bude moci promítat už ten samý večer i pro veřejnost. Vycházíme tím vstříc zvýšenému zájmu diváků," uvedl prezident festivalu Fero Fenič.

Zahajovacím filmem bude v Cannes oceněný a na Oscary šestkrát nominovaný snímek Carol. Dobová romance s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou líčí příběh zakázané lásky v New Yorku 50. let minulého století.

Zpráva o účasti režiséra Marka Bellocchia prý rozhodla o tom, že se zahájení zúčastní i Emília Vášáryová. „Když slyšela, že na Febiofest přijede, byla úplně okouzlená. Okamžitě zrušila divadelní představení a oznámila, abychom s ní počítali," líčila programová šéfka Hana Cielová.

Belocchio patří k renomovaným italským filmařům, na kontě má mj. díla Jindřich IV., The Conviction nebo Spící krása.

Česká stopa

Významnou sekcí bude letos nová Česká stopa. „Když jsme před devíti lety začínali s Febiofestem spolupracovat, přáli jsme si uvádět i české filmy. Mnoho jich nebylo. Proto máme radost, že letos můžeme tuto sekci uvést," řekla Cielová.

Budou v ní mimo jiné i dva debuty, které se zúčastní soutěže Nová Evropa: Já, Olga Hepnarová líčící pozadí zločinu poslední ženy popravené v Československu za hromadnou vraždu (snímek Tomáše Weinreba a Petra Každý bude soutěžit i v prestižní sekci Panorama na Berlinale) a drama Eva Nová režiséra Marka Škopa se zmíněnou Emílií Vášáryovou v roli herečky bojující s alkoholismem.

Blíž do centra

Mění se i kulisy loni nastartované sekce odkoukané na Berlinale - Culinary Cinema. „Loňské ateliéry na Barrandově působily velmi stylově, letos chceme vyjít vstříc divákům a pozvat je blíž do centra. Proto tři večery s filmy na téma jídlo a k tomu uzpůsobenou večeři pořádáme v hotelu Anděl hned vedle kina," vysvětlil ředitel festivalu Kamil Spáčil.

Předsedou divácké poroty je letos Jan Švejnar, další členové z řad diváků se stále mohou hlásit. Vybrané filmy z přehlídky zájemci uvidí v rámci Ozvěn Febiofestu od 29. března do 21. dubna ve 14 městech.

Čtěte také: Hostem pražského Febiofestu bude britský scenárista Peter Morgan