„Ve foyeru divadla vystavujeme největší ebenovou sochu na světě, africký strom života. Váží 450 kilogramů, měří 3 metry a 75 centimetrů. Podobnou v menších rozměrech vlastní například i Barack Obama," řekla umělecká šéfka RockOpery Praha Pavla Forest.

Sochu vytvořil tanzanský řezbář Atanasi Bernard Machinga v průběhu čtyř let. Dřevořezba vyniká ve způsobu, komplikovanosti, precizním zpracování a množství a rozmanitosti motivů, z nichž každý je originál. „Prodej sochy má podpořit tradici makedonského řezbářství v Tanzánii," popisuje Forest.

Poprvé měli diváci možnost zhlédnout strom života na vlastní oči ve středu 22. dubna při uvedení opery 7 proti Thébám. Samotné nové představení je podle Pavlíny Forest velkým zážitkem.

Metalová opera s Dykem a Horváthem

„Hrajeme na pódiu, mezi diváky, pod sklápěcím hledištěm, zavěšujeme se vysoko u stropu, lezeme po stěnách, využíváme celou naši divadelní arénu. Scénu podpoří i úchvatná fireshow, světelné efekty, originální kostýmy a masky," láká diváky.

Metalová opera o lásce, zradě, touze po bohatství a moci dvou Oidipových synů, jejichž rivalita a závist přeroste ve velké válečné tažení, vychází ze Sofoklovy hry Oidipus na Kolónu a Aischylova díla Sedm proti Thébám.

Na inscenaci se autorsky podíleli Milan Steigerwald a Pavla Forest, režie se ujal Roman Štolpa. V hlavních rolích se představí Jan Toužimský, Viktor Dyk a Vlasta Horváth. „Jako obvykle nechybí živá kapela hrající přímo na scéně," podotýká umělecká vedoucí holešovické RockOpery.