Karel Gott vyjmenoval spousty cen, které už přebíral, včetně ocenění popularity TýTý. „Byly například od kritiků či publika, kterému zpívám už pětašedesát let. Tahle cena je ale trochu jiného druhu. Je od kolegia, tedy od kolegů, které potkávám ve studiích či při jiných příležitostech. Ti používají jiné měřítko – a o to víc mě to těší," dodal.

Mládek přehodnotil své názory

Ceny v pěveckém oboru převzali Ivan Mládek a Yveta Simonová, která 4. listopadu oslaví osmaosmdesátiny. Mládek na pódiu přiznal, že k podobným anketám míval nedůvěru. „Vždycky jsem zastával názor, že podobné žebříčky a soutěže jsou volovina, protože každý je originál. Například i zpěváci či malíři se těžko srovnávají. Když jsem zjistil, že mám být oceněn, tak jsem to přehodnotil," u­vedl.

Pro cenu určenou hudebnímu skladateli si přišel hráč na klávesové nástroje, hudební redaktor, dramaturg a pedagog Vítězslav Hádl. Ocenění určené hudebnímu aranžérovi či dirigentovi převzal kapelník Václav Hybš.

Rozhodlo 128 osobností

Dalšími vyznamenanými byli za písňové texty principál divadla Semafor Jiří Suchý, který v říjnu oslavil pětaosmdesátiny, a v kategorii určené scenáristům či režisérům tvůrce televizních pořadů Jiří Adamec. Entertainerem roku 2016 se stal oblíbený bavič Luděk Sobota.

„Zjistil jsem, že vždycky ty herecké ceny dostávají lidé, kteří už jsou hodně staří. A ještě lepší je, když jsou po operaci. Já jsem hodně starej a mám po operaci kýly. Proto jsem to dostal," řekl. Těší se už na to, až mu budou operovat kyčelní kloub, což ho čeká. „To už by byla druhá cena," zdůraznil a vyjmenoval další své orgány zralé pro lékařský zákrok.

O prvních laureátech rozhodlo podle Junka 128 z téměř tří stovek oslovených osobností z hudební a umělecké branže. Na ceremoniálu v pražském Divadle U hasičů spolupracovala nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a audiovizuálních záznamů Intergram, Sdružení výkonných umělců, Herecká asociace a nadace Život umělce.

Čtěte také: Operní pěvkyně Pavlů si krátce po porodu zazpívá s Josém Curou