V malebné Dvořákově síni zahraje proslulé melodie Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod taktovkou dirigenta Petra Vronského.

Centrum RoSa.
RoSa oslaví své třetí narozeniny koncertem i aukcí umění

Monumentální dílo 

„V klasické hudbě existuje jen několik počinů, které člověka zaručeně pohltí tak jako Carmina Burana. Jde o monumentální dílo, které oceňují jak znalci, tak lidé, kteří se s klasickou hudbou teprve seznamují. Často zaznívá v předních koncertních domech světa, ale dočkalo se užití i v nespočtu filmových snímků. I proto jsme pro náš jarní koncert tentokrát vybrali právě tuto ikonickou kompozici, která se těší oblibě už celé desítky let napříč všemi generacemi,“ říká Pierre Beneš, výkonný ředitel rádií Classic Praha a Expres FM, která očekávaný koncert pořádají.

Jazz. Ilustrační foto.
Americké jaro nabídne 19 koncertů, besedy i scénická čtení

Trojice talentovaných sólistů 

Na koncertě, který se koná pod záštitou Prahy 1 a starosty Oldřicha Lomeckého, se společně se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK představí Kühnův smíšený sbor a trojice talentovaných sólistů.

Sopranistka Lucie Silkenová, tenorista Jaroslav Březina a barytonista Roman Hoza mají na kontě bohaté mezinárodní zkušenosti, řadu hudebních ocenění a pravidelně vystupují na pódiu Opery Národního divadla v Praze.

Julia Fischer.
Na koncertu FOK v Praze zazní houslový recitál Julie Fischerové

Přední hudebníci 

„Máme radost, že můžeme Carminu Buranu nabídnout v podání předních tuzemských hudebníků. Po našem loňském koncertu v Rudolfinu, kdy u příležitosti Dne Evropy zazněla Beethovenova Symfonie č. 9 d moll včetně Ódy na radost, přichází čas na další světoznámé dílo, které se pokusíme znovu nabídnout ve stejně impozantním provedení,“ dodává Pierre Beneš.

Carl Orff složil svou geniální kantátu Carmina Burana na motivy stejnojmenného souboru středověkých básní a písní pocházejících z 11. až 13. století. Ze středověkého rukopisu, který se objevil roku 1803, německý skladatel vybral 24 z původních několika set textů.

Rudolfinum.
V Rudolfinu začínají koncerty SOČR s videomappingovou projekcí

Orffovo zhudebnění Carminy Burany z roku 1937 ztělesňuje synonymum pro epické dílo, které si vysloužilo globální věhlas a dočkalo se provedení od většiny předních světových dirigentů.