„Hra 4000 dnů měla před rokem světovou premiéru na West Endu v Londýně, inscenace v Ungeltu je jejím prvním zahraničním uvedením. Do konce sezony budou následovat další v Hamburku a v Pensylvánii. Na nevšedním vztahovém trojúhelníku - matka, syn a jeho partner - rozvíjí příběh, který kombinuje psychologické drama s komedií. Je pravdivou a empatickou analýzou lidských životů," uvedl režisér.

Text je skvěle napsaný

„Před rokem 1989 by se tento text uvádět nemohl," podotkl umělecký ředitel Ungeltu Milan Hein. Homosexualita podle něj byla jeden čas módním tématem, občas až obskurním. „V tomto případě jde však o hlubokou sondu do kvalitního vztahu. Text je skvěle napsaný, má tři originální postavy, tajemství, napětí i humor," dodal.

„Na text jsem byla velmi zvědavá. Oslovil mě zvláštním, tragikomickým zpracováním příběhu. Tento autor umí napsat charaktery svých postav i jejich povahopis. Mohou být vtipní a dovedou zvládat nečekané situace," řekla Maciuchová.

Zkušenosti s komorním prostorem mají i další protagonisté 

Maciuchová na této scéně vystoupila už více než stokrát ve stále uváděné inscenaci Růžové brýle. Lze ji považovat za "quilterovskou" herečku, neboť před lety excelovala v jiné jeho hře Na konci duhy, líčící životní příběh zpěvačky Judy Garlandové.

Zkušenosti s komorním prostorem mají i další protagonisté chystané novinky. Novák byl obsazen do role Johannese v Touze jménem Einodis i Lota ve Williamsově Království božím na zemi. Stach tu debutoval loni v únoru jako doktor Roberto Miranda ve Smrti a dívce.

V Ungeltu bude premiéra hry o posledních dnech Marlene Dietrichové 

Quilter je na českých jevištích prověřeným autorem, který umí skloubit humor s vážným tématem. Schopnost pohybovat se na hraně mezi konverzační komedií a dramatem prokázal ve své nejslavnější hře Je úchvatná, která se uvádí před zaplněnými hledišti po celém světě. Nedávno byla zfilmována Stephenem Frearsem s Meryl Streepovou v hlavní roli.

Podle Heina se v Ungeltu dále objeví česká premiéra hry o posledních dnech Marlene Dietrichové. Ji a její dceru ztvární Regina Rázlová a Simona Postlerová v režii Radovana Lipuse. „Na podzim dostanou v novém projektu příležitost Jana Štěpánková a František Němec v režii Ladislava Smočka," dodal Hein.

Čtěte také: Vyrazit na ples do opery? Nejdříve za tři roky