Novinářům to ve středu oznámil Klásek společně s ředitelkou divadla Denisou Kirschnerovou. "Je to první hra, ve které jsem si pro sebe jakožto interpreta napsal dialogy" uvedl Klásek. Společně s dramaturgem Ondřejem Lážnovským postavil přezdívaný adoptivní otec loutkové dvojice inscenaci na tradici hovorů jak například Voskovce a Wericha, tak právě Spejbla a Hurvínka. "Během veskrze originálních myšlenkových ekvilibristik Spejbla a Hurvínka divák zjistí, že ani život této dvojice neběží jako po drátkách, respektive po nitkách," uvedla za divadlo Darina Miklovičová.

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.
Spejbl, Hurvínek a Mánička nemají "maminku". Zemřela loutkoherečka Štáchová

Na přelom roku si Divadlo S+H připravilo také speciální program. "Děti si mohou napsat Ježíškovi o vstupenky na některé z dětských představení. V letošní sezóně jich uvádíme deset," uvedla Kirschnerová. Na konci listopadu uvede dejvická scéna také německé představení Das Beste von Spejbl und Hurvínek. Divadlo zároveň nabídne semináře pro učitele, workshopy pro školy, pracovní listy ke školním představením i kurz loutkového divadla pro děti. Šestým rokem se také zúčastní projektu Noc divadel.

Divadlo S+H. Ilustrační foto.
Divadlo Spejbla a Hurvínka připomene jubilea svých tvůrců

Pro fanoušky připravuje klub přátel, jehož členové získají benefity v podobě setkání s tvůrci i loutkami, účasti na tiskových konferencí, workshopech či prohlídek zákulisí. Otevření klubu divadlo plánuje na přelom roku 2019 a 2020. V roce 2020 uplyne 100 let od narození pana Josefa Spejbla. Galerie Villa Pellé proto ve spolupráci s divadlem chystá výstavu, která bude prezentovat tuto loutku z mnoha úhlů pohledu včetně jeho vývoje od zrodu až do současnosti. K oslavám výročí se připojí také Česká televize dokumentem Josef Spejbl 100. Martin Klásek se prosadil nejen jako interpret Spejbla a Hurvínka, ale také jako režisér a autor a spoluautor 14 her. Poprvé se na scéně představil v prosince roku 1974 ve hře Hurvínek mezi broučky. Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 se stal třetím otcem loutkové dvojice. Spejbl a Hurvínek v jeho interpretaci promluvili 15 jazyky.

SLAVNOSTNÍHO OTEVŘENÍ Mateřské školy Pitkovice se Spejblem a Hurvínkem.
KRÁTCE: Školku otevřel Spejbl s Hurvínkem