Přesto by měl soubor v příští sezoně uvést standardní počet premiér, se začátkem pomůže Švandovo divadlo, řekl ředitel divadla Petr Štědroň. Po otevření by v prostoru divadla chtěl více akcentovat osobnost Václava Havla, který v něm působil.

Nové umělecké dílo 

„Uvažujeme o nějakém uměleckém díle, které by se mohlo v prostoru nového foyeru vznášet," řekl Štědroň. Spolu s dramaturgyní Dorou Viceníkovou a kmenovým režisérem Janem Mikuláškem divadlo vede od podzimu roku 2013.

„Když jsme nastoupili, o tomhle problému jsem vůbec nevěděl," uvedl. Nájemní smlouva na 55 metrů čtverečních, kde mělo divadlo foyer, a tedy přístup do sálu, vznikla počátkem 90. let. „Majitel hotelu chce co nejvíce využít prostory, které mu patří. Odmítl i velkorysou nabídku města na odkup," dodal ředitel.

Výpověď z nájmu 

V polovině roku 2014 dostalo divadlo výpověď z nájmu, smlouvu se sice podařilo prodloužit, ale celou poslední sezonu se do divadla chodilo přes provizorně zastřešený dvorek.

Po neúspěšném vyjednávání město zplnomocnilo ředitele divadla k vypsání výběrového řízení na architekta. Po jednáních s památkáři byla loni na podzim jasná podoba zastřešení dvorku, vestavby galerie na úrovni balkonu divadla a rozšíření bočních vstupů do sálu od studia TaK, které má zkušenost s pracemi na historických stavbách.

Stavba možná už po 10. srpnu

Výběr stavební firmy město dělá už samo a dodnes není dokončen. Začít stavět se původně mělo 5. června, aby se, byť se zpožděním, stihla příští sezona. „Teď to vypadá, že bychom mohli začít stavět po 10. srpnu, kdy zasedá městská rada," uvedl Štědroň. Ale i schválení peněz na rekonstrukci trvalo Praze natřikrát.

S příští sezonou souboru pomůže Švandovo divadlo. „Je univerzální co se týká jevištního prostoru, my tam můžeme přenést naše inscenace. Na smíchovské scéně ale soubor odehraje jen čtyři až šest večerů měsíčně, kdy využije termíny, které tamní soubor nepotřebuje," řekl.

Zájezdy divadla Na Zábradlí

Štědroň naplánoval velké množství zájezdů, do prosince jich bude kolem 40. Přesto v ideálním případě do příští sezony uvažuje o standardním počtu premiér.

„Dvě s Janem Mikuláškem, jednu s Davidem Jařabem a jednu s talentovaným čerstvým absolventem DAMU Adamem Svozilem. Ideálně bychom první premiéru začali zkoušet v prosinci a uvedli ji 14. února," řekl ředitel; teprve postup prací ale ukáže, zda se plány splní.

Magistrát s tím, jak se stavba zpožďuje, uvažuje i o variantě, že by soubor mohl působit v některém divadle rezidenčně. „To bych byl radši, ve hře je třeba Divadlo Komedie, kde skončil soubor Company.cz," řekl. Praha nového provozovatele divadla nemá, celý dům patří ministerstvu financí.

Čtěte také: Praha 4 potřetí vyhlásila tendr na nájemce Branického divadla