Pavel Šmok byl jedním z tuzemských průkopníků moderního tance. V době, kdy tanci vládl realisticky vyprávěný balet nejčastěji sovětské provenience, se Šmok se svými spolupracovníky snažil dělat balet vycházející niterně z hudby, choreografii, která se nespokojí s tradičními baletními prvky.

Za normalizace byl ve stojatých vodách českého baletu trpěnou opozicí, a to jen díky tomu, že jeho choreografie tolik oslovovaly, jitřily emoce - nejen doma, ale především při hostováních v zahraničí, řekl už dříve o Šmokově tvorbě  Roman Vašek z Divadelního ústavu.

Dvacet let vedl Pražský komorní balet 

Po angažmá v několika divadlech se stal v roce 1964 spoluzakladatelem samostatného experimentálního souboru Balet Praha, který jako jeden z prvních z tehdejšího Československa pronikl i do světa. V roce 1970 přijal Šmok angažmá v Basileji, kde stál v čele baletu po tři sezony.

Po návratu do Československa těžce hledal uplatnění. Až v roce 1975 mu byla z pražského Divadla Rokoko nabídnuta spolupráce a začal se rodit Pražský komorní balet. Vedl ho dvě desítky let, ovlivnil mnoho tuzemských tanečníků včetně současného šéfa Baletu Národního divadla Petra Zusky. Ke Šmokovi jako k inspiraci se odkazoval i dnes světově proslulý choreograf Jiří Kylián.

Program doplní videoprojekce 

Nastudoval kolem stovky baletů, 60 ve světové premiéře. K nejznámějším patří Listy důvěrné, Sinfonietta, Fresky Piera della Franceska, Kreutzerova sonáta, Z mého života, Zjasněná noc. Spolupracoval s operou, operetou, muzikálem i činohrou

Na programu galapředstavení budou díla Pavla Šmoka, Pražský komorní balet uvede v novém nastudování jeho choreografie Holoubek a Z mého života. Kromě Šmokových děl se představí také choreografie Petra Zusky, Mária Radačovského a Natálie Horečné ze zmíněných souborů. Program doplní videoprojekce s rozhovory a archivním materiálem. Představením diváky provede scenárista, režisér a autor videoprojekce Ondřej Kepka.

Čtěte také: Divadelníci si v kryptě připomněli osud parašutistů