Velmi osobitá lovestory z pera jednoho z nejvýznamnějších současných amerických dramatiků Tracyho Lettse Zabiják Joe je černá komedie o jedné svérázné rodince a ještě svéráznějším způsobu, jak zatočit s dluhy.

Lettsova prvotina z roku 1991 byla uvedena v řadě zemí světa a byla převedena na filmové plátno. V loňském roce se dočkala také premiéry na newyorské Broadwayi, nicméně oblibu českých diváků si stačila získat už mnohem dříve, především díky slavné inscenaci Činoherního klubu. Nyní, 20 let od její premiéry, se tedy Zabiják Joe dočkal nového pražského nastudování.

Zabiják Joe osciluje mezi komedií, sociálním dramatem, antickou tragédií a groteskní parodií. To samo o sobě dělá z tohoto textu nezaměnitelný originál, který na jednu stranu dokáže rozesmát a pobavit a na stranu druhou také leccos vypovědět o době a společnosti, ve které žijeme.

Svět bez morálních zábran

Vše se tu děje v duchu velké nadsázky, přesuneme se do světa bez morálních zábran, ve kterém se na takové věci, jakými jsou vraždy, kuplířství a loupeže, pohlíží jako na něco zcela běžného. Černý humor a atmosféra americké chudinské kolonie jsou základními prvky nesmírně vtipné a zároveň nervy drásající hry, ve které od začátku až do konce diváci netuší, jak se věci vyvinou.

„Když měla tato hra před dvaceti lety českou premiéru v Činoherním klubu, vyvolala řadu protichůdných reakcí. Šlo v podstatě o první průnik takzvané coolnes dramatiky na naše území. Mnozí diváci byli pobouřeni drsnými výrazovými prostředky, které byly v té době považovány za nevhodné. Dnes, kdy se na nás tohle všechno valí z filmů i televize takřka denně a na jevištích si našly místo hry autorů jako Joe Penhall či Mark Ravenhill, nám text Zabijáka Joea může připadat v tomto smyslu jen jako slabý odvar," připomněl dramaturg inscenace Jiří Janků.

„Je zvláštní, že v českém prostředí je Zabiják Joe takřka jednomyslně vnímán komicky, groteskně. Ano, hra pojednává o velmi vážných věcech, nicméně ta podařená rodinka, která si chce vraždou matky (a bývalé manželky) vyřešit tíživou finanční situaci, se něčím strašně podobá těm našim malým českým rodinám, těm našim Homolkům a jim podobným," řekl režisér Petr Svojtka.

Naplnění žánru černé grotesky

„Proto nám možná jejich konání přijde do značné míry komické a směšné. Anebo se té hře smějeme proto, že nám něčím připomíná tarantinovské filmy, třeba Pulp Fiction. Anebo prostě proto, že je až tak drastická, že brát ji vážně bychom my Češi prostě nezvládli… Musím se ale přiznat, že i my jsme při práci na Zabijáku Joeovi nacházeli mnoho komického, a rádi bychom, aby tahle inscenace naplnila žánr černé grotesky," uvedl režisér.

„Ta hra je o morálce. O tom, že jsou určitá základní etická pravidla a ty je nutné respektovat a řídit se jimi. Že se nemá lhát, nemá se krást a taky - nemá se vraždit. Spousta lidí v Česku je dnes nespokojená se stavem věcí veřejných, se stavem společnosti. Já jsem přesvědčen, že základ je v tom, že elementární etická pravidla nejsou všeobecně uznávána a respektována. V tom je Zabiják Joe v tuto chvíli mementem," dodal Svojtka.

Obě představitelky hlavní ženské role Sharly Smithové Tatiana Vilhelmová a Ivana Jirešová se shodují, že na tuto roli kývly bez váhání. „Předně je to skvělá hra, kterou jsem přečetla jedním dechem. Hned mi během toho běžely před očima obrazy, takhle perfektně ji Tracy Letts napsal. Navíc tahle komedie byla úspěšná kdekoli, kde ji uvedli, čas ji prověřil. A těšila jsem se na herecké kolegy, je skvěle obsazená," vysvětlila Vilhelmová.

„Nikdy v životě jsem podobnou roli jako v Zabijákovi Joe nehrála a nikdy v životě jsem rozhodně nemluvila jejím slovníkem. Ale zahrát si takový charakter musí lákat snad každou herečku," doplnila Jirešová.

Čtěte také: