Od roku 1956 absolvoval Pešek s orchestrem FOK kolem 60 koncertů, v letech 1990 - 2001 byl navíc jeho hlavním hostujícím dirigentem. Za svůj přínos obdrží Libor Pešek na vystoupení FOKu příští středu přímo na pódiu Smetanovy síně Obecního domu od pražského primátora čestné občanství hlavního města Prahy. Koncert nese příznačný název „Praha Liboru Peškovi".

Podle pořadatelů bude skladba programu obou červnových večerů vycházet z dirigentovy obliby českých skladatelů první poloviny 20. století. Kromě suity z baletu Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského zazní symfonické básně Vítězslava Nováka Toman a lesní panna a Praga Josefa Suka.

Kvalitní i oblíbený repertoár

„Program mých červnových koncertů svým způsobem odráží typický repertoár, který tu pěstoval můj učitel Václav Smetáček. Je to program skladeb vysoce kvalitních, a přitom publikem oblíbených.

Snad jen Novákův Toman a lesní panna se na pódiu slýchává méně často, a i já jsem tuto skladbu sám pro sebe objevil poměrně pozdě. Dával jsem ji dosud pouze v Anglii a byl jsem překvapen, jak bezprostředně na publikum zapůsobila," dodává dirigent.

Díky Sukově skladbě Praga koncert patří do orchestrálního cyklu Praha v hudbě, který FOK v 79. sezóně věnoval naší metropoli a hudbě s ní související.

Epicko-dramatická Praga je skladatelovou glorifikací hlavního města, její konec s varhanami a zvony je tím nejvhodnějším vrcholem koncertu.