Jejich životy drasticky změnila nacistická nebo komunistická totalita a doteď byly veřejnosti skryté. Nyní ale vůbec poprvé vycházejí najevo prostřednictvím výstavy „Nepromlčeno!". Největší a nejrozsáhlejší výstavu v historii tříletého projektu „Příběhy našich sousedů".

„Zaznamenávání životních příběhů pamětníků je ohromně inspirativní a záslužný počin a také výborná inovace ve výuce historie," říká radní pro školství na Praze 6 Ondřej Balatka. „Otřesná, autentická a hlavně unikátní svědectví všech pamětníků měla zůstat zapomenuta, právě v Praze 6 se ale podařilo poskládat zatím vůbec největší a nejobsáhlejší svědectví pamětníků v historii tohoto projektu," doplňuje Balatka.

„Až na tebe zítra padne saze, budu to já," řekla šestnáctileté Anně Hyndrákové v Osvětimi její kamarádka před odchodem plynové komory, kde předtím zemřeli Anniny rodiče a sestra s manželem. „Nejhorší bylo, že jsme viděly do vedlejšího tábora, kde byli naši. A oni viděli nás. Jednoho dne byl tábor prázdný. Komíny kouřily a tábor byl prázdný. Od té doby skoro nebrečím."

Pátrání děti prožívaly jako úplnou detektivku

Příběh Anny Hyndrákové a dalších pamětníků, mezi nimiž nechybí odbojáři, váleční veteráni, političtí vězni, disidenti z Prahy 6 nebo jedna z posledních přeživších takzvaného rodinného koncentračního tábora v Osvětimi, by možná zůstaly zapomenuty, nebýt žáků, kteří příběhy od začátku letošního roku objevili a zdokumentovali.

„Pátrání po pamětnících a zaznamenávání jejich příběhů děti prožívaly jako úplnou detektivku a přitom se seznamovaly s nedávnými dějinami mnohem intenzivněji než v klasické hodině dějepisu," říká Hana Hniličková z pořadatelského sdružení Post Bellum.

Výstava před Národní technickou knihovnou trvá do konce června. Také Pražský deník sleduje životní osudy Pražanů, které by neměly zapadnout. Vydáváme je každou sobotu v seriálu Pražský pamětník.