Na rozdíl od předchozích ročníků letos najdou zájemci na jednom místě artefakty z oblasti designu nábytku, bytových doplňků, autorského šperku, módy i grafického designu. Mottem letošního ročníku je svoboda. Novinářům to dnes řekli organizátoři.

Expozice Designbloku se vždy soustředí do dvou přehlídek, Superstudia a Openstudia. Superstudio je určeno pro prestižní české a zahraniční výrobce a bude mu patřit střední hala paláce a jeho pravé křídlo. Openstudio je v levém křídle paláce a je zaměřené na novinky módních návrhářů, designérů šperku a grafických designérů a pro prezentaci škol a mladého designu.

Třetím prostorem je Art House zaměřený na instalace na pomezí volného umění a designu. Připravili je pro Lapidárium a Divadlo Spirála čeští umělci v kurátorském výběru Lenky Lindaurové.

Práce mladých designerů

Módní přehlídky se budou konat ve střední hale Průmyslového paláce. Přehlídkové molo bude letos patřit druhému ročníku přehlídky diplomových prací mladých designérů z evropských zemí Diploma Selection a ukrajinské návrhářce Iryně Džusové, která uvede svou kolekci o totalitarismu a svobodě.

Designblok ale nebude jen na Výstavišti. Po městě je přichystáno několik desítek instalací a výstav na více než 70 místech, návrháři a designéři otevírají svá studia a obchody a připravují na celý týden speciální akce.

„Na letošní Designblok jsme připravili 253 instalací. Účastníci prošli přísnějším výběrem, abychom je mohli umístit všechny do Výstaviště. Zároveň jsme ale zlevnili účastnické poplatky, aby rozhodující roli hrála pouze kvalita přijatých projektů a vystavování na Designbloku nebylo nemožné z finančních důvodů," popsala ředitelka Designbloku Jana Zielinski prvek svobody, která letošní přehlídku charakterizuje.

Konkurenční projekty

Právě údajně vysoké účastnické poplatky s velkým prostorem, jaký na Designbloku mají komerčně úspěšné značky, stály za zrodem konkurenčních přehlídek designu. Vedle Prague Design Weeku, který se poprvé konal už loni, se letos v listopadu chystá první ročník přehlídky Czech Design Week.

Jeho pořadatelé slibují, že se zaměří na nezávislou scénu a jednotlivé osobnosti spojené s designem či volným uměním. Stále se rozšiřuje také festival DesignSupermarket, který se koná vždy v předvánočním čase a spolupracují s ním přední čeští tvůrci.

I přes hlasy o směřování ke komerci se Designblok těší obrovskému zájmu veřejnosti. Loni jeho hlavními expozicemi prošlo 40.200 návštěvníků.