"Příští zločin čeká na Havrana v Praze," řekl Krefeld při své návštěvě v České republice. "Chtěl bych zde strávit více času a napsat tady další detektivku," dodal. V Praze si nejvíce přál navštívit starou čističku odpadních vod v pražském Bubenči. Takřka dvě hodiny v ní fotografoval a natáčel. "Je to ideální kandidátka na místo činu," podotkl.

Krefeld který pracoval jako scenárista krátkých filmů a televizních seriálů, Prahu poprvé poznal v roce 1992. "Český film, zejména Česká nová vlna, je ve Skandinávii pojem. Praha mě uhranula a uvažoval jsem, že bych se přihlásil na vaši FAMU, ale nakonec jsem se z praktických důvodů rozhodl pro kodaňskou filmovou školu," uvedl.

Prvního svazku Vyšinutí se v Dánsku prodalo za rok přes 50 tisíc výtisků. Autor v něm nechává řádit sadistického vraha mezi prostitutkami. V následujícím Tonutí musí Havran čelit sérii zvrácených zločinů v Berlíně. Jejich kořeny sahají k východoněmecké Stasi. Krefeld se inspiroval v někdejší věznici Hohenschönhausen, v níž většinu osazenstva tvořili političtí vězni.

Přezdívku svého hrdiny Havrana devětačtyřicetiletý Krefeld vybral na základě severské mytologie. "Havran je v Dánsku symbolem zvěda, informátora, kterého bohové vysílají, aby zjistil, co právě dělají lidé. Navíc je to velmi inteligentní a vynalézavé stvoření, stejně jako postava mých příběhů," vysvětlil.