Za roli Pařeza v monodramatu Studia Hrdinů „Den opričníka" byl v kategorii Činohra nominován herec Karel Dobrý. O cenu Thálie se utká s Miroslavem Königem z Městského divadla Kladno a s Petrem Mikeskou z Městského divadla v Mladé Boleslavi.

V kategorii Opereta a muzikál nominovala porota do finálové trojice Jiřího Langmajera za roli Maurice Chevaliera v muzikálu Mata Hari, který uvádí Divadlo Broadway. Konkurovat mu bude Marek Holý za ztvárnění Zorra ve stejnojmenném muzikálu, jenž od října uvádí Divadlo Hybernia, a který vznikl v koprodukci s Městským divadlem Brno. Třetím nominovaným v muzikálové kategorii je Aleš Briscein z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Ve stejné koprodukci jako Zorro byl vytvořen také muzikál Mary Poppins, za který je na Cenu Thalie nominovaná představitelka titulní role, zpěvačka Monika Absolonová. V téže kategorii se utká s Martinou Šnytovou z ostravského divadla a s Lucií Bergerovou z divadla v Českém Těšíně.

Patero nominací sklidilo v letošním roce Národní divadlo, které tak pomyslně zvítězilo v imaginární kategorii o instituci s největším počtem nominovaných. V těsném závěsu mu na paty šlape Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě se čtyřmi nominovanými umělci.

V kategorii Opera je nominován Jiří Brückler za roli Rodriga v inscenaci Don Carlo. Za nadmíru zdařilé pak porotci dle počtu nominací shledávají nejnovější baletní představení Romeo a Julie v režii Petra Zusky. Za něj jsou nominováni hned čtyři tanečníci Marta Drastíková, Nikola Márová, Matěj Šusta a Ondřej Vinklát.

Slavnostní vyhlášení se uskuteční 29. března v Národním divadle

Čtyřiadvacet umělců v osmi kategoriích vybrala odborná porota napříč divadly po celé republice. Své zastoupení má mezi nominovanými celkem patnáct divadelních scén.

O laureátech výročních cen Thálie rozhodnou dle návrhu porot členové odborného kolegia v čele s hudebním skladatelem Zdeňkem Bartákem. Slavnostní vyhlášení se koná v sobotu 29. března v Národním divadle v přímém přenosu České televize.

Marta Drastíková: S postupujícím věkem jsem si říkala, že už pro mě baletní role Julie asi nebude

Ondřej Vinklát a Marta Drastíková jako Romeo a Julie, za svoje role ve stejnojmenném baletu na scéně Národního divadla jsou na ceny Thálie nominováni oba.Tanečnice a demisólistka Baletu Národního divadla Marta Drastíková je nominována na Ceny Thálie 2013 za roli Julie v představení Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie. Zástupkyni inscenace, kterou nastudoval režisér Petr Zuska, vynesli porotci do nominačních trojic v kategorii Balet spolu s její kolegyní Nikolu Márovou, která tančí Královnu Mab. V kategorii mužů jsou za Romea a Julii nominováni tanečníci Matěj Šusta za roli Merkucia a Ondřej Vinklát za ztvárnění Romea.

Jaké máte pocity z vaší nominace na cenu Thálie?

Je to milé překvapení. Dozvěděla jsem se o tom asi před měsícem a měla jsem velkou radost, ačkoli jsem se o ni neměla s kým podělit.

Někomu jste to ale určitě řekla.

Rodině jsem se pochlubila, to bych nevydržela (směje se). Více jsem to ale šířit nesměla.

Považujete inscenaci Romeo a Julie za váš dosavadní vrchol v kariéře?

Určitě, protože jsem dosud neměla moc příležitostí, jak se na jevišti v roli herečky projevit. Role Julie je krásná, myslím si, že asi pro každou umělkyni. Vždycky jsem si přála Julii zatančit, ale s postupujícím věkem jsem si říkala, že už to bohužel asi nebude pro mě… Přišlo to snad ale v pravou chvíli, protože jsem si jistá sama sebou na jevišti.

Jak se vám spolupracovalo s režisérem Zuskou?

Už jsem s ním dříve při několika příležitostech spolupracovala, takže znám jeho způsob práce. Myslím, že jsme si rozuměli.

Jaké si dáváte šance? Věříte si, že cenu Thálie dostanete?

Vůbec nad tím takhle neuvažuji, pro mě je krásné, že jsem vůbec v nominaci.

Mezi trojkou nominovaných je také vaše kolegyně Nikola Márová, která v představení Romeo a Julie tančí Královnu Mab. Je mezi vámi rivalita?

Vůbec ne. Tím, že vedle sebe tancujeme na jevišti, se ani vzájemně nesledujeme. Naopak se spíš podporujeme.