Na rozsáhlý prostor s halami a zázemím přispěla i crowdfundingová sbírka na HitHit.com, do níž lidé přispěli částkou přes 2,4 milionu korun. Jatka78 se budou zaměřovat zejména na prezentaci současného tance, nového cirkusu a činohry. Umělci v pondělí prostor představili novinářům.

Původně měla premiéra v režii Jana Mikuláška být v úterý, z technických důvodů ale byla přesunuta na středu. Vstupenky platí na premiéru druhého dne a na její další reprízy. Soubor Cirk La Putyka chystá na nadcházející měsíce řadu dalších akcí. „Jedna z nejdůležitějších věcí je, že soubor Cirk La Putyka se stěhuje poprvé v historii do svého vlastního prostoru," řekl médiím principál Cirku Rosťa Novák.

Mše za duše zabitých zvířat

Od dubna bude v halách 7 a 8 například retrospektiva čtyř představení režijní dvojice SKUTR jako oslava 11 let společné existence, benefiční představení souborů Dejvického divadla a Divadla Na zábradlí a Ústeckého Činoheráku.

Kromě toho se zde na konci dubna odehraje další Mše za duše jako tradiční připomínka zde dříve zabitých zvířat. V dalším programu vystoupí mimo jiné i soubor 420People s Please The Trees.

Veřejnost bude moct navštěvovat také workshopy a galerii moderního umění. Jatka78 pojímají čtyři haly. Kapacita divadelního sálu čítá 360 lidí, přičemž každou židli si zde lidé mohli zakoupit jako sponzorský dar. Do galerie s barem se podle Nováka vejde až 900 lidí, pokud by se zde pořádal koncert. Je zde také tréninková hala, zkušebna a sklady.

Něco nového

V tréninkové hale má první třítýdenní rezidenci uznávaný švédský novocirkusový soubor Svalbard Company, který zde již zkouší. „Je to přesně princip, jakým bychom chtěli pracovat. V roce 2016 zde uvedou premiéru svého projektu, což je pro nás velká prestiž," vysvětlil Novák.

Poslední měsíce ukázal i negativa prostoru, řešilo se třeba zatemnění sálu, zázemí nebo vytápění. Novák věří, že Jatka78 přinesou něco nového na pražskou kulturní scénu.

Majitelem prostoru je Praha. Podle něj by nyní město mohlo investovat například do opravy střechy a zlepšení zázemí pro diváky i herce. O grant u magistrátu může soubor požádat ale až na příští rok. Všechny inscenace se zatím podle Nováka hrají z jednoho víceletého grantu Cirku La Putyka.