Nabídka je rozmanitá. Z televize známý šéfkuchař Ondřej Slanina, jinak šéfkuchař jedné ze zúčastněných restaurací Chateau St. Havel, pro festival vaří jako hlavní chod chřestové rizoto podávané s pestem z medvědího česneku, kousky pečených kuřecích prsíček z Bresse a parmazánem.

„Chřestové rizoto, to je standardní spojení rizota s chřestem, je to podobné asi jako klasické houbové, zkrátka chřest se k rýži hodí. V hlavním chodu využíváme také skvělé kombinace se smetanou a kuřetem. Používáme to nejkvalitnější kuře z oblasti Bresse a budeme jej podávat s pestem z medvědího česneku, který je hlavně známý pro svou lehkou česnekovou chuť," podotkl Ondřej Slanina.

Slané i sladké

Také v dalších restauracích šéfkuchaři připravili lákavé pokrmy. A to jak slané, tak sladké. V Dock House se podává jako hlavní chod telecí řízek smažený na přepuštěném másle a podávaný s pošírovaným chřestem a citrónovou omáčkou, jako předkrm bylinkový chřest s pošírovaným bio vejcem a celerovou strouhankou. V Bibita Nuova lze ochutnat grilovaný čerstvý zelený chřest balený v kabátku z italské Pancetty podávaný s aioli omáčkou a hoblinami parmazánu, následovat budou medailonky z vepřové panenky servírované na blanšírovaném chřestu s lusky cukrového hrášku, přelité jemnou omáčkou z chřestu dochucenou chilli.

„Velké množství vlákniny, malé množství kalorií, spousta vitamínů, výborná chuť a snadná příprava. Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, když ulevuje od bolesti zad. Bohatý na vlákniny je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu a díky snadné stravitelnosti byl zařazen do šetřivých diet," vypočítává přednosti chřestu Pavel Suchánek, ředitel festival pořádající společnosti Alakarte.cz.

Festivalu se lze zúčastnit pouze přes webové stránky www.chrestfest.cz

Festivalové restaurace:
Praha - Aloha Restaurant & Cocktail Bar, Ambroisie, Bangkok, Bibita Nuova, Café Buddha, Costa Praga, Dock House, Chateau St.Havel, Jewel Café Bar, Le Papillon – Hotel Le Palais, Modrý zub, Mon Rouge Pif, Café B. Braun, Galerie, Julian, U Bílé krávy, U Emy Destinnové, Zlatý had, Essnce. Staré Splavy - Restaurace Nad Jezerem. Brno - Ristorante Piazza, Zahradní restaurace Green.