Zmiňované „kusy" srovnávat nelze, ačkoliv k tomu zřejmě budou mít mnozí své důvody, neboť za nimi stojí naprosto jiné tvůrčí týmy. Společnou mají jen onu četnickou tématiku. „Hledali jsme cestu, jak z ní těžit," říká kreativní producent projektu Jan Maxa. „Prostřednictvím seriálu chceme divákům představit život četnictva v těžké době po skončení první světové války." Scénář, jehož hlavním tvůrcem je Petr Bok, se podle něj České televizi zamlouval natolik, že neměla důvod jej odmítnout. „Byli bychom hloupí, kdybychom se jím nezabývali," podotkl Maxa.

Navýsost výpravný dobový seriál vznikl díky brněnskému studiu České televize – natáčel se dvě stě dnů ve čtyřiceti lokalitách, zahrály si v něm dvě stovky herců a více než 1500 komparzistů, pro něž bylo připraveno přes 1600 kostýmů. Že to byla práce nesmírně složitá, potvrzuje i kostýmní výtvarník Ján Kocman. „Období a region, ve kterém se děj odehrává, jsem musel velmi dobře nastudovat, bádal jsem i v archivu. Samozřejmě jsem si vědom některých odchylek od reality, ale to je při filmu běžné. S divákem je uzavřena dohoda – on ví, že to není reálné, ale působí to tak," říká Kocman.

Scenárista Petr Bok hovoří v podobném duchu: „Práce na scénářích, při natáčení i ve střižně pro mě byla zajímavým exkurzem do doby, kdy byly zločiny na jednu stranu často surovější a bezohlednější než dnes, ale zároveň byli pachatelé v mnohém naivnější a přiznávali se často jen proto, že se obávali muk pekelných nebo božího trestu," sděluje. V tomto duchu na ně působili i četníci, kteří v té době hodně „pracovali" s morálkou a etikou – apelovali na zločince v tom smyslu, že by se k hanebnému činu měli přiznat, když už o něm stejně všichni tak nějak vědí…

Hlavní „trojku" vyšetřovatelů v novém seriálu ztvárňují Pavel Zedníček, Martin Donutil a Robert Hájek. „S kluky se mi hrálo moc hezky, sedli jsme si od prvního natáčecího dne," povídá Zedníček, jehož postava Rakušáka Hanse Gebrta, bývalého velitele četnické stanice v Luhačovicích, se prolíná všemi díly. A podle slov tvůrců je moc hezká, neboť Hans je zkušený, poctivý četník, který sice malinko šišlá (svou mluvu prý herec konzultoval s kamarádem z Rakouska, aby byla věrohodná), ale to nic nemění na tom, že je na své dva „mladé" až otcovsky přívětivý. Musel si sám dobu první republiky něčím připomínat? „Nemusel. Za prvé mám dědu, který tu dobu zažil. Byl kovářem a projel celou frontu, staral se tam o koně. Nosil i stejně zatočený knír jako já teď. Takže si tak trochu připadám jako vlastní děda po devadesáti letech. A za druhé – člověk má všeobecné povědomí, znalosti o tehdejší době," říká Zedníček.

Pro Martina Donutila je role bystrého četníka Zdeňka Cmírala pocházejícího z dobře situované rodiny v mnohém poučná. „Za příjemnou životní zkušenost považuju to, že díky uniformě, kterou v seriálu nosím, jsem se naučil ‚držet fazónu'. Není pochyb o tom, že ty uniformy jsou nepohodlné, že škrábou, musí být zapnuté a tak dále. Ale nebylo zbytí, užil jsem si to," sděluje Donutil, který si se svým parťákem Robertem Hájkem, alias četníkem Martinem Láskou, který ovšem pochází ze skromnějších rodinných poměrů, rozumí po všech stránkách. „Známe se dlouho, už jsme spolu jeden seriál (Josef a Ly) natáčeli, pak jsme se potkali na konzervatoři, hráli v závěrečném představení a teď jsme četníci," usmívá se Donutil. Co ovšem s jejich vztahy – těmi seriálovými – udělá dcera (Ivana Korolová) obecního strážníka Josefa Hejkala (v podání Ondřeje Malého, jeho ráznou manželku hraje jeho skutečná žena Pavla Tomicová), je otázka. Zdá se totiž, že o ni mají oba mladíci zájem…

V ostatních rolích se coby velitelé objeví Robert Jašków, Jiří Langmajer, Karel Dobrý, dále se mohou diváci těšit například na Igora Bareše (soudce Oldřich Janota), Vicu Kerekes (protřelá holka ze šantánu Anna Vaňková) či Marka Holého (četník Hynek Polívka). „V tomto případě jsem si mohl zahrát jednu z mála pozitivních a ryze charakterních rolí. Byla to pro mě vítaná změna, kterou jsem si moc užíval a jsem za ni rád," podotýká Karel Dobrý.

Na režisérské židli se vystřídali tři pánové – Biser A. Arichtev (Vyprávěj, První republika), Peter Bebjak (např. Mordparta) a Dan Wlodarczyk (Případy 1. oddělení). Autorem hudby je Jiří Hájek. A proč zrovna Luhačovice jako místo četnické lokace? „Luhačovice byly městečko na pomezí, uprostřed nově vzniklé republiky. Jednalo se o lázeňské město, kde byla veliká fluktuace lidí, návštěvníků. Za války byly oficírským lazaretem a v době, kdy se odehrávají Četníci z Luhačovic, se všechno začalo znovu nadechovat do nového poválečného života. Navíc to bylo malé městečko, kde o sobě lidé všechno věděli, osud jednoho ovlivňoval osud toho druhého…," dodává autor projektu Petr Bok.