Šéfové porot v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě oznámili jména 24 umělců nominovaných za mimořádné výkony na 17 jevištích mateřských scén či soukromých produkcí. Pražské počiny jsou mezi nimi překvapivě zastoupeny jen třetinou.

Nejvíce nominací získalo NDM z Ostravy 

Prestiž metropole hájí soukromé scény Kalich (Iva Janžurová v titulní roli inscenace Božská Sarah), Jezerka (Milan Kňažko v monodramatu Shylock) a Hybernia (Josef Vojtek jako Mefisto ve stejnojmenném muzikálu), nezávislá taneční skupina ME-SA (Martina Hajdyla Lacová v sólovém projektu L/One of the Seven), skupina pantomimy Mime Prague (Radim Vizváry v inscenaci Sólo) a nezávislé Divadlo Letí (Pavlína Štorková v titulní roli inscenace Olga/Horrory z Hrádečku).

Nejvíce nominací - čtyři - získalo Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy (NDM). Se třemi nominacemi následují Divadlo Josefa Kajetána Tyla z Plzně a Národní divadlo Brno, dvakrát zazněl název Slezského divadla Opava. Zastoupeny jsou i scény z Liberce, Ostravy a Olomouce.

Cenu dostali Dyk i Vojtek 

V muzikálové (a operetní) kategorii mají naději na Thálii vedle Holišové v roli císařovny Elišky v Noci na Karlštejně v autentických kulisách středočeského hradu také Ivana Korolová jako schovanka kláštera v liberecké inscenaci Mam'zelle Nitouche a Lenka Pavlovičová jako Hortensie v operetě Ples v opeře v NDM.

Z jejich mužských kolegů zabodoval kromě Dyka (Celebrant v Bernsteinově Mši v produkci brněnské agentury Bujoart) a zmiňovaného Josefa Vojtka i Roman Tomeš jako Jidáš v rockové opeře Jesus Christ Superstar v NDM.

Ceny podpořilo ministerstvo kultury 

Mezi nominovanými jsou například i Barbora Polášková jako Carmen v Opavě, Pavla Vykopalová jako Káťa Kabanová v Brně, Pavel Klečka za roli Macbetha v Plzni a Rakušan Thomas Weinhappel jako Hamlet v Ostravě.

Podle Hromady bude na oficiálním večeru vyhlášeno 15 laureátů. Kromě těch za mimořádné jevištní výkony oceněných na návrh porot rozhodnutím členů Kolegia Herecké asociace půjde o držitele cen za celoživotní mistrovství v oboru činohry, opery, baletu, operety a muzikálu a také loutkového divadla. Prezidium Herecké asociace ocení činoherce do 33 let za dosavadní mimořádné jevištní výkony.

Ceny Thálie podpořily ministerstvo kultury, pražský magistrát, Nadace Život umělce a Nadace Aleny a Luďka Munzarových. Vyrobila je a věnovala sklárna Ajeto ze severočeské Lindavy.

Čtěte také: Divadlo Ungelt připravuje hru Petera Quiltera 4000 dnů