Cena je udělována od roku 1981 komorním souborům, jejichž členům není více než 35 let. Mezi držitele prestižní ceny patří například Panochovo kvarteto, Wihanovo kvarteto, In modo camerale, Afflatus Quintet, Graffovo kvarteto, Zemlinského kvarteto nebo Pavel Haas Quartet. Součástí ceny je i koncert v některé z následujících sezon Českého spolku pro komorní hudbu ve Dvořákově síni Rudolfina.

Nový šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov (vlevo) podepsal 16. října v Praze pětiletou smlouvu za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (uprostřed) a ředitele filharmonie Davida Marečka (vpravo).
Nový šéfdirigent České filharmonie Byčkov má smlouvu na pět let

Když je technika samozřejmostí 


Všichni tři členové Lobkowicz tria jsou uznávání sólisté a komorní hráči. Zkušenosti z mnohých pódií v tuzemsku i v zahraničí využil soubor na mezinárodní soutěži Johannese Brahmse v rakouském Pörtschachu, kde získal v září 2014 první cenu a cenu publika. Lobkowicz trio je také laureátem Dvořákovy mezinárodní soutěže.
"Když je technika samozřejmostí, intonace dokonalá, uvolněnost pohybů i držení nástroje ekonomické, přijde následně viditelná radost ze hry, která se dále přenáší," napsal o souboru na serveru Opera plus Libor Nováček.

Koncert Best Of Broadway proběhl 2. února v pražské O2 Areně.
Česká filharmonie zahrála melodie z broadwayských muzikálů

Lobkowiczové a skladatelé  

V České republice se Lobkowicz trio představilo na festivalech Pražské jaro, Dvořákova Praha, Janáčkův máj a EuroArt Praha, rozhlasovým posluchačům pak v rámci Studia Live Českého rozhlasu. V listopadu 2017 soubor vystoupil v komorním cyklu Labské filharmonie v Hamburku.
Název souboru poukazuje na tradiční propojení rodu Lobkowiczů a mnoha skladatelů 18. a 19. století. Ludwig van Beethoven věnoval Lobkowiczům Trojkoncert pro klavír, housle, a orchestr, který patří k vrcholům triového repertoáru.

Koncert České filharmonie pod širým nebem.
Česká filharmonie koncertovala pod širým nebem v rytmu jazzu