Účastní se jí 330 návrhářů, několik kapel i dětské divadlo. A novinkou bude v této souvislosti podle pořadatelů i velký dětský koutek s výtvarnými a kreativními workshopy a zábavnými hrami.

Podzimní Dyzajn Market se koná na Piazzetě Národního divadla a na Střeleckém ostrově v sobotu 13. a neděli 14. září od 10 do 20 hodin.

Akce se účastní 330 designérů a tvůrců. Nebude chybět bohatý doprovodný program, včetně open air koncertů, divadel pro děti, dětského koutku, odpočinkových zón… Vstup je zdarma.

Součástí festivalu je představení limitované kolekce nazvané Dyzajn. Vytvořilo ji 20 vybraných tvůrců podle sezónního podzimního vizuálu Dyzajn marketu (mentolově zelené kosočtverce).

Doprovodný program Dyzajn marketuSobota – Střelecký ostrov:
12.00 – 13.00 – dětské divadlo Mime Prague – Na smeťáku
13.30 – 14.00 – módní přehlídky: Loram, Franco Arazzi, AntropoGallery, Tulles by Tess, Yaxi Taxi, Be yours, Popular, Atom Rat
15.00 – 16.00 – Oswald Schneider
16.30 – 18.00 – Dejavu DJ´s
19.00 – 20.00 – Nylon Jail

Sobota – Piazzeta ND:
11.00 – 12.00 – dětské divadlo Mime Praguje – O Kóče a pséku
12.00 – 14.00 – Dejavu DJ´s

Neděle – Střelecký ostrov:
11.00 – 12.00 – Johannes Benz
13.00 – 14.00 – Tango Underground Fiesta
15.00 – 16.00 – HiFi
17.00 – 18.00 – Voila
19.00 – 20.00 – Midi lidi

Neděle – Piazzeta ND:
11.00 – 12.00 – dětské divadlo Mime Prague – O kóče a pséku
12.00 – 14.00 – Dejavu DJ´s
15.00 – 16.00 – Alasdair Bouch
18.00 – 19.00 – Circus Ponorka

Rozhovor s Valérií Daňhovou, členka Mime Prague

Valéria Daňhová, členka souboru Mime Prague.Pětadvacetiletá Valéria Daňhová je herečka 
z pantomimického souboru Mime Prague, který se v rámci Dyzajn marketu v sobotu představí na Střeleckém ostrově. Tato mladá herecká naděje pocházející ze Slovenska ráda hraje pro děti. Podlehla kouzlu pantomimy a občas pozapomíná na nedávnou změnu příjmení.

S perfekcionistickým odhodláním se snaží mluvit správně česky, což se jí až na nějaké ty drobnosti daří. O hereckém povolání mluví 
s něhou a zapálením, ví, že si zvolila svou cestu správně 
a chystá se v tomto poli zkusit co nejvíce.

Co vás ze slovenské Trnavy přivedlo ke studiím a hraní v Praze?

Chtěla jsem po konzervatoři pokračovat ve studiu na nějaké vysoké umělecké škole. Cvičila jsem češtinu, přihlásila se na školy v Bratislavě, Brně a Praze, a nakonec jsem se dostala právě do Prahy.

A proč pantomima?

Základy jsem se učila už na konzervatoři. Nejdřív mě to příliš nenadchlo, měla jsem tenkrát jiné zájmy. Ale katedra pantomimy dává možnost, aby člověk vytvářel sám od nuly. Já jsem vždy tíhla 
i k režii.

Jak jste se jako Mime Prague dali dohromady?

Hodně z nás je studentů pantomimy na AMU a učil nás Radim Vizváry, který je hlavou našeho souboru. Přemýšleli jsme, že by to chtělo pantomimu nějak pozvednout. Jedním z impulsů bylo naše představení Piráti, které jsme vytvořili ve druhém ročníku. Pak jsme začali tvořit další. Křest Mime Prague byl letos v květnu, ale soubor se začal formovat asi před rokem.

Proč budete vystupovat právě na Dyzajn marketu?

Jsme nový soubor, využíváme veškeré příležitosti 
k hraní, takto můžeme oslovit širší publikum. Teď jsme například byli na We Run Prague.

Valéria Daňhová, členka souboru Mime Prague.Když jsme u té módy, lidé si při slově mim představí bílý obličej, pruhované triko a kšandy. Držíte se této podoby?

Právě že vůbec ne, snažíme se oslovit modernějším stylem. Bílým maskám se úplně nevyhýbáme, ale už to není ta plná sytá barva například Milana Sládka. Jde nám 
o syntézu s celkovým kostýmem, o design. Právě u hry Na smeťáku, kterou na Dyzajn marketu budeme hrát, jsme se inspirovali líčením Cirque du Soleil. Pruhovaná trička 
a kšandy už mimové příliš nenosí, patří spíš k žonglérům nebo hercům, co jen tak hrají na ulici.

Co vás na pantomimě baví víc než na klasickém herectví?

Právě to, jak je člověk svobodný. Můžu si vše vymyslet a udělat sama, můžu to kdekoli hrát i kdykoli změnit. Zároveň to je jako hraní s handicapem. Najednou nemáme řeč, na kterou jsou všichni 
v této době hrozně moc zvyklí. Pantomima dává možnost úplně vypnout sluch a vnímat jinými smysly. Výpověď je tím intenzivnější, podporuje divákovu fantazii. Prvních deset minut většinou lidé neví, kam dřív koukat, než začne jejich představivost fungovat naplno.

Na Dyzajn marketu se představíte už zmíněnou hrou pro děti 
s názvem Na smeťáku. Je těžké dělat pantomimu pro děti?

Ono je to spíš představení pro široké publikum, není to pohádka jako taková. Ač jsme to tak původně zamýšleli. Zajímavé pro nás je zjištění, že jedním z nejdůležitějších elementů u tohoto představení je právě rodič. Děti se jich pak ptají, proč to ty postavy prováděly. Vědí, že to, co tam děláme, je špatně. Cítí, že je to společností zakázáno, pohlavkovat někoho a podobně. Najednou neví, jestli se smát, nebo brečet, a proto je tam ten rodič, aby jim to vysvětlil. Občas lidé neví, jak reagovat. Hra Na smeťáku je totiž buffonerie. Buffon je typ klauna, který je hrozně expresivní, sebevědomý, drzý, ale zároveň hravý. Chvilku trvá, než ho divák pochopí a přijme, ale jde o krásnou postavu, která nastavuje divákovi zrcadlo. Je to postaveno na parodii lidí a paradoxech. Každý na to tedy může zareagovat jinak.

Valéria Daňhová, členka souboru Mime Prague.Hrajete raději pro děti, nebo pro dospělé?

Já hraju pro děti pravidelně, ale to je i v našem souboru individuální. Ovšem všechna naše představení 
s výjimkou jednoho jsou určená pro široké publikum, tedy i pro děti. Děti jsou opravdu hodně upřímné, proto nám dávají tu nejčistší zpětnou vazbu.

Plánujete s Mime Prague nová představení?

Pracujeme na dvou věcech, ale hotové budou asi až se začátkem nového roku.

Co váš soubor v dohledné době čeká dalšího?

Teď bude třetí ročník festivalu Mime fest, který se koná v Poličce, ale letos poprvé bude i v Praze. V rámci toho budeme hrát 17. října ve Studiu Alta naši hru Piráti.

Jaký máte společný cíl?

Rádi bychom se dostali do Německa, pak i do Francie, kde právě pantomima začínala. Také bychom se někdy chtěli podívat za velkou louži.

Váš soubor je mezinárodně složený z Čechů a Slováků, je to někdy znát?

Slováci jsou zvyklí spíše na pantomimu popisnou, což znamená přesné napodobení dané věci. Herec předvede např. žehlení přesně tak, jak se dělá. Češi jsou naopak zaměření na krásnou pantomimu, která je více umělecká 
a vyžaduje duši a hlubší zpracování. Takže dohromady se to výborně doplňuje 
a funguje to.

Kam se chcete vy osobně herecky ubírat?

Já jsem k herectví směřovala celý život. Pantomima mě teď opravdu naplňuje, ale neznamená to, že nejsem otevřená novým věcem. Pomohla mi vyjadřovat se tělem, což je v herectví opravdu důležité. Ráda bych zkusila i další směry, třeba znovu divadlo nebo televizi, motivuje mě to ke zdokonalování češtiny. Ač tu používání slovenštiny není zas takový problém, mně to osobně vadí. Já jsem perfekcionista.

Je představení Na smeťáku lehce podaná kritika současné společnosti?

Je tam hodně symbolů. Jde například o to, co všechno jíme a jak vypadáme. Dále poukazuje na to, jak jsme zblblí moderní technikou. Důležité tam také je, aby se člověk nevázal na vlastněné věci, aby dokázal být šťastný kdekoli 
s čímkoli. Nejde o to, mít samé nové věci na úkor starých a funkčních. Je tam současná podoba plýtvání. Používáme tam i jeden prvek, který jsme doposud nepoužili a který by měl pro diváky zůstat až do představení překvapením.

Dobře, necháme ho až do sobotního Dyzajn marketu v tajnosti.

Valéria Daňhová, členka souboru Mime Prague.Valéria DaňhováNarodila se v roce 1988 ve slovenské Trnavě. Absolvovala muzikálové herectví na Církevní konzervatoři v Bratislavě. V současnosti studuje pantomimické herectví na Hudební a taneční fakultě AMU. Spolupracuje se skladatelkou Amálkou Třebickou, se kterou představuje na českých školkách a školách pantomimu pomocí hudby. Hrála v několika seriálech Slovenské televize (Kriminálka Staré město, Ordinácia v ružovej zahrade).

V Mime Prague působí spolu se svými jedenácti kolegy od samého počátku. Tento široce žánrový soubor, vedený uznávaným mimem a hereckým pedagogem Radimem Vizvárym, si dává za úkol inovaci pantomimy a tvorbu současnosti blízkých her. Představení s názvem Na smeťáku, které předvede dvojice herců z Mime Prague na sobotním Dyzajn marketu, mělo premiéru před měsícem a je určeno celé rodině.

Pavlína Kindlová