„Paní Dana Kalinová věnovala mnohá léta - více než dvě desetiletí - propagaci české literatury v zahraničí a zahraniční literatury v Česku. (…) Práce paní Dany Kalinové pro Svět knihy byla od samotného počátku jedním z mnoha dobrodružství na cestě za znovuzískáním svobody v této zemi. Konkrétně svobody setkávat se bez cenzury s literaturou z celého světa," řekl při udílení řádu velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo. "Jeho Veličenstvo král Filip jí toto vyznamenání uděluje, aby ocenil její dlouhé a nesmírně plodné působení ve prospěch kultury a literatury," uvedl.

Knižní výprodej Městské knihovny v Praze.
OBRAZEM: V Městské knihovně si knihomolové přišli na své. Prodávaly se tu knihy

V Česku studuje asi 1200 španělských vysokoškoláků 

Připomněl, že v České republice se španělsky každoročně učí přibližně 40 tisíc osob, a to jak v rámci řádného vzdělávacího systému (základní, střední a vysoké školy), tak mimo něj, třeba ve španělském kulturním Institutu Cervantes.

Ze všech vysokých škol v České republice jich má 26 uzavřenou jednu či více dohod s 33 univerzitami ve Španělsku. Díky nim studuje v České republice přibližně 1200 španělských a ve Španělsku 900 českých vysokoškoláků.

Svět knihy. Ilustrační foto.
Na čtenáře na jaře čeká Noc s Andersenem i festival Svět knihy

Řád byl pojmenován na počest Isabely Svaté

Řád zřídil 14. března 1815 král Ferdinand VII. a nazval jej Královský a americký řád Isabely Katolické. Záměrem bylo odměňovat věrnost Španělsku a zásluhy španělských občanů a cizinců o dobrou pověst národa, „a to zejména za výjimečné služby poskytované ku prospěchu držav v Americe a v zámoří". Později se řád stal vysloveně záslužným a byly jím oceňovány zásluhy na poli občanském i vojenském.

Řád byl pojmenován na počest patronky Isabely Svaté, která se stala kastilskou královnou a byla manželkou Ferdinanda Aragonského. Právě za vlády tohoto manželského páru byla objevena Amerika.
Mezi jeho nositele patří řada literátů a politiků, z Česka jsou mezi nimi bývalí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus.

Bianca Bellová.
Knihou roku se v soutěži Magnesia Litera stal román Jezero Biancy Bellové