"Byl jste skvělý. Skvělý vypravěč, objevitel dramat, bohatých osudů, smělých snů. Horlivě a bezvýhradně jste své básně vyrval ze zapomnění. Bohatá fantazie Vás vedla k jádru, byl jste vždycky tvůrcem a stvořené se vám vracelo a rostl jste s ním. Nezřetelnou skutečnost jste proměňoval ve slova a slova v novou a nezapomenutelnou skutečnost," charakterizoval svého přítele a kolegu herec a režisér Kačer.

Mahler by podle něj oslnivý, "zářil inspirací, osobností, úchvatem" a velkoryse prosazoval svět jako místo tvorby, statečnosti, vzájemnosti, úžasu.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu uděloval 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. Medaili Za zásluhy z jeho rukou převzal spisovatel Zdeněk Mahler (vpravo).
Zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler. Bylo mu 89 let

Osobně či symbolicky se dnes s Mahlerem rozloučily i mnohé instituce, například Národní divadlo nebo Česká televize. Na obřad přišel i režisér Jan Hřebejk, který vzpomněl na jeho pedagogické působení.

Mahler byl autorem desítek knih, filmových i televizních scénářů, věnoval se významným českým hudebním skladatelům, ale také třeba sporům o katedrálu sv. Víta na Pražském hradě.

Do povědomí široké veřejnosti se Mahler zapsal v roce 1994 jako průvodce třídílného televizního pořadu Katedrála o třech dějstvích. Seriál a kniha, ve kterých Mahler podal svůj pohled na historii Chrámu sv. Víta na Pražském hradě, se objevily právě v době, kdy soudy poprvé rozhodovaly o vrácení katedrály církvi. Vyvolaly proto vlnu zájmu, ale i nesouhlasu.

Jiří Suchý
Jiří Suchý: Nepřízeň osudu považuju za něco, co patří k životu

Mahler napsal řadu knih o významných osobnostech domácí i světové kultury, jakými byli Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk či Havlíček. Jako autor či spolupracovník je podepsán pod mnoha filmovými či televizními scénáři, mezi jinými Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema, Den sedmý, osmá noc, Amadeus nebo Lidice.

Za zásluhy o stát v oblasti kultury, výchovy a školství mu prezident Miloš Zeman v roce 2013 udělil medaili.