„Tragikomedie je žánr, který miluji,“ konstatuje herečka a dodává: „Hra je o lidském údělu žít svůj život nejlépe, jak umíme. A také o tom, že náš život jednou skončí a my se na to musíme připravit a zkusit se s tím smířit. Nejtěžší to bývá pro ty, kteří nikoho nemají, což je i případ našich dvou postav ze hry Gin Game.“

I proto zve na představení diváky všech věkových kategorií. „Důvod je prostý. I oni budou jednou staří. A z naší inscenace se mohou poučit a zároveň se u ní dobře pobavit,“ láká na chystanou novinku Zuzana Kronerová, pro niž má zkoušení ve Vršovickém divadle MANA hned dvojí kouzlo. Slovenská dvojnásobná držitelka Ceny Český lev totiž ve Vršovicích bydlí. A příběh břitké milostné komedie Gin Game ji bavil hned od začátku: prozrazuje leccos o našich omylech a životních přetvářkách, které nás mohou doběhnout v jakémkoli věku.

Miroslav Horníček
Městská divadla pražská připomenou sté výročí narození Miroslava Horníčka

Napínavý, komorní příběh pro dva výjimečné herce Gin Game se nejprve hrál na Broadwayi s Humem Cronynem a Jessicou Tandyovou. Od té doby obletěl doslova celý svět a nabídl ojedinělou hereckou příležitost mnoha hvězdám (například v pražském Divadle Viola ve hře několik let excelovali Blanka Bohdanová a Josef Somr).

Novinek bude víc

Repertoár VDM obohatí také obnovená premiéra Zahrada Jane Austenové a s ní i divadelní legenda Divadla Na zábradlí a držitelka tří Cen Alfréda Radoka Marie Málková. Titul současné české dramatičky Lenky Lagronové osudu slavné anglické spisovatelky v režii Radovana Lipuse tak nabízí další herecký koncert na vršovické scéně. V dalších rolích uvidíme Apolenu Veldovou a Lucii Štěpánkovou. Inscenace je převzata z Divadla Viola.

Do konce roku přibude na programu VDM ještě původní česká hra Země česká, domov můj. Drama o vlastenectví inspirované skutečným osudem legionáře a varhaníka vršovického kostela zrežíruje Pavel Khek. Do hlavní role obsadil Milana Kačmarčíka. 

Česká televize představila 31. července v Praze novinářům své podzimní vysílací schéma. Jiří Strach, Denisa Nesvačilová
Eliška v Lakomci má tvář Denisy Nesvačilové

Premiéra Gin GameKde: Vršovické divadlo MANA
Kdy: 13. listopadu 2018